Нагоя е индустриален център с около 2.3 милиона жители в центъра на градски метрополис, наброяващ около 10 милиона.

Той е разположен в Централна Япония - на около две трети от пътя между по-известните градове Токио и Осака.

И все пак малко международни пътешественици, пътуващи до страната, идват тук.

Нагоя може и да няма притегателната сила на Токио, Киото или Осака, но със сигурност не заслужава прозвището „най-скучния град в Япония“, пише CNN.

Населеното място и околностите му, известни като Чукуйо, са изпълнени с атракции. Те включват исторически замъци, вкусна храна, живописни железопътни пътувания, вълнуващи тематични паркове, процъфтяваща местна бар сцена и някои от най-добрите музеи в Япония.

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

Така че защо градът е наричан от някои жители на Япония „скучен“? Всичко започва през 2016 г., според Japan Times, когато Нагоя се оказва последен в проучване за най-привлекателните дестинации за пътуване.

В годините след това градът обаче доказва, че не заслужава прозвището „скучен“, според жителите му Лена Ямагучи и Елизабет Лорис. През 2020 г. двойката основава Nagoya Is Not Boring - местна туристическа компания, имаща за цел да сподели страстта си към града с посетителите.

„Пътуващите могат да се насладят както на традиционното, така и на модерното в компактен размер, при това не само през деня, когато имате възможност да разгледате многото замъци, храмове и светилища в района“, казва Лорис.

През нощта тя предлага да посетите местните изакая барове, „за да се запознаете отблизо с местната култура“.

Една от нощните пешеходни обиколки на Nagoya Is Not Boring, включваща изобилие от улична храна и саке, е чудесно въведение в дебрите на града.

За онези, които предпочитат да изследват Нагоя сами, градът е леснодостъпен чрез мобилно приложение и транзитна смарткарта – Manaca и Toica.

Ето какво може да предложи Нагоя на посещаващите града за първи път:

Оживен модерен град

Ако сте пътували с влака-стрела Shinkansen между Токио и Осака, вие сте минали през Нагоя и вероятно помните района на небостъргачите около централната жп гара.

Тук ще намерите цялата модерна Япония - универсален магазин Takashimaya, голям магазин за електроника BIC Camera, ръчно изработени продукти в Hands (преди това Tokyu Hands), модни артикули в Uniqlo, както и хотели за всеки бюджет и на всякаква надморска височина.

За евтин японски бизнес хотел можете да се отправите към веригата Toyoko Inn – един от обектите й се намира на пешеходно разстояние от гарата.

Nagoya Marriott Associa пък е разположен в един от небостъргачите точно над главната жп гара, който предлага невероятна гледка към града. Феновете на Starbucks ще открият любимите си напитки в заведението в същия комплекс JR Towers.

Трите небостъргача разполагат със 75 ресторанта за всеки вкус и бюджет на 12-ия и 13-ия етаж. Два от небостъргачите предлагат и заведения с невероятна панорамна гледка на 51-ия или 52-ия етаж.

Pixabay

Вкусни местни специалитети

Местната храна в Нагоя - Nagoya-meshi, символизира историческото местоположение на града като пристанище и като част от пътя Токайдо, свързващ столиците Киото и Едо (предишното име на Токио).

Тя е невероятно разнообразна - от пилешки крилца и италиански фюжън спагети до по-приключенски ястия, като сурово пилешко сашими.

Петте характерни стила на Nagoya-meshi се основават на местно червено мисо, местната порода кочин пиле, италиански фюжън, азиатски фюжън и менюта от кафенета.

По-малко панорамни, но по-характерни за града са по-малките заведения за хранене, струпани в подземния търговски център Esca, скрит под западната страна на гарата.

Само неколкостотин метра на запад от гарата посетителите бързо преминават от небостъргачи с над 50 етажа до обикновени квартали с типични японски къщи и ниски апартаменти.

Една разходка из този район ви дава истинско усещане за това как живеят обикновените хора, с малки местни магазини и ресторанти.

Автентична японска история и традиция

От всички красиви замъци в Япония повечето са реплики, построени в традиционна форма с модерни материали след Втората световна война.

Замъкът Нагоя е един от най-добрите примери за това - с голямата си основна крепост, преустроена с бетон през 50-те години на миналия век и сега част от музеен комплекс, който включва и Nishinomaru Okura Museum, отворил врати през 2021 г.

Градът е в процес на възстановяване на външните кули от оригинални материали и продължава да развива района на замъка с оглед на културното наследство и артефакти.

Само 12 замъка в цялата страна остават в оригиналния си вид, един от които е Инуяма в едноименния град в северните предградия на Нагоя, сгушен в подножието на японските Алпи.

Само на 45 минути от гара Нагоя по железопътна линия Meitetsu, районът между гара Inuyama и нейния замък е реставриран чувствително през последните години.

Търговската улица Honmachi-Dori е променена, за да отрази нейната история в периода Шова (1926-1989 г.) Насладете се на всичко - от традиционни сладкиши до кимоно под наем по пътя към и от замъка.

По-младите посетители ще са заинтригувани от близкия парк за маймуни - типичен тематичен парк в японски стил.

Паркове и музеи, представящи древна и съвременна Япония

Нагоя и околните градове са дом на някои от най-интересните музеи в Япония.

В Инуяма Meiji-mura е архитектурен музей на открито на брега на езерото Ирука, който съхранява сгради от века на бързата модернизация на Япония, започнала през периода Мейджи (1867-1912).

Най-известната е хотел Imperial, проектиран от Франк Лойд Райт, но всички са забележителни по свой начин.

Обратно в Нагоя, на няколко километра източно от замъка Нагоя, ще откриете Tokugawa Art Museum - един от най-добрите частни музеи в Япония, който притежава няколко национални съкровища на страната благодарение на връзката си с династията на клана Токугава.

Той се намира в красивите градини Tokugawa-en, реставрирани през 2004 г.

На юг от центъра на града, на по-малко от половин час от главната гара на линия Aonami (която си проправя път през оживения пристанищен квартал на Нагоя), ще намерите както Legoland Japan, така и SCMaglev and Railway Park train museum в парка на рекултивирания остров Киньофуто.

Ако колите са вашето нещо, тогава Toyota Automobile Museum, на около 45 минути източно от гара Нагоя, разполага с около 140 исторически превозни средства. Можете за стигнете до там чрез Linimo - местна транзитна система, построена да води посетители до 2005 Expo извън Нагоя.

Има и Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology, разположен на 20 минути пеша северно от гара Нагоя в старата централа на компанията-предшественик на Toyota.

Expo Park е красиво озеленено пространство, което включва и чисто новия парк Ghibli, чийто етап 1 вече е завършен.

Междувременно, музеят и центърът за занаяти Noritake Garden - в централата на компанията за керамика Noritake, е само на 15 минути пеша на север от гара Нагоя и предлага невероятно изживяване по рисуване на порцелан. Има и възхитителен френски ресторант с наистина страхотен следобеден чай.

И накрая, любителите на спорта трябва да се отправят към Vantelin Dome, за да гледат местния бейзболен отбор Chunichi Dragons. Японският бейзбол е истинско приключение, дори и ако не сте голям фен на спорта.