В продължение на повече от 30 години Ryōunkaku – първият японски небостъргач в западен стил, е популярна гледка в градския пейзаж на съвременен Токио.

Осмоъгълната сграда е висока близо 69 метра и по това време е най-високата структура в цяла Япония. Името ѝ се превежда като „беседка, която се издига над облаците“.

Кулата е проектирана от шотландския инженер Уилям Кинимънд Бъртън, който първоначално е поканен от японското правителство през 1887 г., за да помогне в обучението на местни инженери в създаването на канализация.

По това време страната се бори с няколко сериозни епидемии, особено от холера. Назначаването на Бъртън е забележително, защото той е предимно самоук и му липсват отличните академични или професионални квалификации на много от колегите му.

Не е известно кой го е препоръчал на японското правителство или какво го е вдъхновило да напусне обещаващата си кариера в Лондон заради временно назначение в Япония.

Във всеки случай, Бъртън наистина обучава редица изтъкнати инженери по водни системи в продължение на девет години и се превръща в единствения инженер-консултант на Санитарния отдел на Министерството на вътрешните работи, като планира и управлява водоснабдителните и дренажните системи на много градове в страната, включително Токио.

Малко след пристигането си в Япония, на Бъртън е поверена отговорността да проектира кула, която да символизира успешните опити на Япония за модернизация. Рамката на сградата е изградена от дърво, тъй като това е традиционният строителен материал и японските занаятчии знаят как да работят с него. Но фасадата е направена от червени тухли, разказва Amusing Planet.

Сградата е дванадесететажна, като навсякъде има електрическо осветление. Ryōunkaku е и първата сграда в Япония, снабдена с електрически асансьори.

Тя разполага с два от тях, които могат да превозват до  десет пътници. Тези асансьори обслужват първия до осмия етаж, първите седем от които са заети от около четиридесет магазина, продаващи луксозни стоки от цял ​​свят.

На осмия етаж има просторен салон, а в съседство музикална зала, в която се провеждат концерти, както и изложбено пространство със снимки на гейши. На десетия, единадесетия и дванадесетия етаж има наблюдателни площадки, от които се вижда цяло Токио, а в ясни дни - дори планината Фуджи.

През 1923 г. - тридесет и три години след построяването на кулата, голямо земетресение я срутва частично. Това, което остава, трябва да бъде разрушено по време на почистването на останките.

Днес в Япония има повече от 270 сгради над 150 метра. За разлика от други азиатски страни, където най-високите небостъргачи надвишават 400 метра, небостъргачите в Япония са относително ниски.

Това се дължи на строгия строителен кодекс, който изисква всяка сграда, по-висока от 50 метра, да се придържа към определени структурни стандарти, тъй като Япония е много податлива на земетресения. Това оскъпява строителството.

Сегашната най-висока сграда в Япония е Abeno Harukas, разположена в Осака. Тя се издига на 300 метра.