Ръчен часовник, принадлежал на последния император на Китай - Айсин-Гиоро Пуи, ще бъде предложен на търг този месец и се очаква да се продаде за над 3 милиона долара, съобщава CNN.

Впечатляващата оценка отчасти се дължи на редкостта на часовника Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune - той е един от едва осем броя, за които е известно, че съществуват.

Според аукционна къща Phillips, която организира продажбата, зад седемцифрената оценка стои и забележителната история на 86-годишния часовник. 
 
Платиненият часовник с диаметър 3 сантиметра разполага с циферблат с арабски цифри, стрелки от розово злато и функция, която показва фазите на Луната.

Някои от вътрешните му механизми датират от 1929 г., въпреки че моделът не е бил продаван от швейцарския производител Patek Philippe до 1937 г.

Не е известно как император Пуи се е сдобил с часовника, но се предполага, че той първоначално е купен от луксозен магазин в Париж.

Историческите документи доказват, че бившият император го е взел със себе си в съветския затворнически лагер в Хабаровск, където прекарва пет години в изгнание.

По-късно императорът го подарява на Георгий Пермяков - руснак, владеещ мандарин, който е негов учител и руски преводач по време на престоя му в ареста.

Пуи, чийто живот стои в основата на спечелилия Оскар филм от 1987 г. „Последният император“, се възкачва на трона като съвсем малко дете през 1908 г.

Той е принуден да абдикира по-малко от четири години по-късно, когато републикански бунт сваля династията Цин, но му е разрешено да продължи да живее в императорския дворец в Пекин и дори за кратко е възстановен като император през 1917 г.

През 1924 г. той бяга от Пекин и сключва съюз с Япония, която по-късно го поставя като управител на своята марионетна държава Манджоу-го в североизточния китайски регион Манджурия.

След поражението на Япония във Втората световна война Пуи е заловен от съветските сили и е държан като военнопленник. Според аукционната къща Phillips, той е дал часовника на Пермяков през 1950 г. - точно преди бившият император да се върне в Китай, за да бъде изправен на съд за военни престъпления.

Организаторите на търга за часовника прекарват три години в проучване на историята и потвърждаване на произхода му - процес, който Томас Пераци, който ръководи отдела за часовници на аукционната къща за Азия, описва като „безпрецедентен изследователски проект със световен екип от часовникарски специалисти, историци, журналисти и учени“.

В каталога си Phillips цитира племенника на Пуи Юян, който е затворен заедно с него. В своите мемоари той посочва, че чичо му е носел часовника ежедневно, докато е в Манджурия.

В каталога се казва още, че Пуи преди това е подарил часовника на своя племенник, но по-късно го е поискал обратно, за да го даде на Пермяков.
Почти десетилетие след завръщането си в Китай Пуи е помилван и живее като цивилен гражданин в Пекин до смъртта си през 1967 г.

Междувременно, Пермяков пази часовника до смъртта си през 2005 г., след което той е предаден на наследниците му.

Механизмът вече е бил изложен в Ню Йорк, Сингапур, Лондон и Тайпе и ще отпътува за Женева, преди да се върне в Хонконг, където ще бъде пуснат в продажба в новата централа на Phillips в Азия на 23 май.

Часовникът се предлага заедно с няколко други бивши вещи на последния китайски император. Сред тях са 15 акварела, приписвани на зетя на Пуи - Гобуло Рунки, и ветрило от червена хартия, също подарено на Пермяков, включващо стихотворение, написано от бившия император.
 
Една от тетрадките с ръкописи на Пуи, за която Филипс казва, че осигурява "невиждан досега поглед в неговия ум“, също се продава заедно с неговото копие на „Аналектите“ на Конфуций. Очаква се двата артефакта да донесат приходи от над 25 000 долара.

Продажбата ще бъде последвана от двудневен търг за часовници във Phillips, включващ около 240 екземпляра.

Сред представените исторически забележителни артикули е ограничено издание Omega Speedmaster Apollo XI 1969, което е принедлежало на астронавта на НАСА Чарлз „Пийт“ Конрад младши - третият човек, стъпил на Луната.