Продажбата на марихуана е индустрия за милиарди долари в САЩ. Приходите от данъци, които реализират щатите, легализирали канабиса, принуждават и други да се присъединят към този бизнес.

Пазарът на медицинска и развлекателна марихуана се очаква да възлезе на 33.6 млрд. долара в края на 2023 г. Според анализ на MJBiz Factbook, основната причина за това е легализирането ѝ във все повече щати.

Само в Мичиган продажбите на марихуана са донесли 325 млн. долара допълнителни данъци, според агенцията, контролираща продажбата й в САЩ.

Преди месец Делауеър се превърна в 22-ия щат, който легализира продажбата на марихуана за развлекателни цели за лица над 21 г. възраст (бел. ред. пълнолетието в САЩ настъпва на тази възраст).

Делауеър се присъедини към Мисури и Мериленд, които предприеха това по-рано през 2023 г. 

Според CNBC, към днешна дата има поне още четири щата, които са близо до пълната легализация, което би дало възможност за продажби, както и за отглеждане на определен брой растения у дома.

Минесота е първият щат, който може да прибегне до тази стъпка още през май. Според основателя на Minnesota Cannabis Law Джейсън Тарасек, легализацията ще създаде стотици, ако не и хиляди работни места, като ще позволи на полицията да се съсредоточи върху по-тежките престъпления.

Флорида пък е само на 50 000 подписа от достигането на желаните 891 хиляди, за да може законът да бъде подложен на гласуване през 2024 г. Анкета от Университета в Северна Флорида показва, че 70% от участниците в допитването подкрепят намеренията на щата.

Охайо може да легализира марихуаната за развлекателни цели през ноември, като за момента се обмисля налагането на данък, идентичен с този върху алкохолните продукти.

Това би позволило на щата да генерира нови 350-400 млн. долара от данъци на годишна база, сочат предварителните прогнози.

Пенсилвания, която е петият най-населен щат в страната, също върви по този път, тъй като само 1 на всеки 4 жители за момента не подкрепя идеята. Щатът е заобиколен от други, в които легализацията вече е факт и вече вижда ползите от легализацията.