Индексът Prime Global Cities на Knight Frank, следящ представянето на 46 пазара на луксозни имоти, отчита спад от 0.4% за 12-те месеца до края на март тази година.

Това е сериозна промяна спрямо повишението от 10.1%, регистрирано в края на 2021 г. За последно индексът отчете спад през 2009 г.

Цените на луксозните имоти бележат понижение на 16 от 46-те разглеждани пазара.

В края на първото тримесечие на близо 2/3 от пазарите все още се наблюдават повишения, но спадовете, регистрирани на част от големите пазари, се отразиха негативно на индекса. 

Най-поскъпващите пазари

Изключителното представяне на луксозните имоти в Дубай, където се отчита ръст от 44% на годишна база, задържа емирството начело в подреждането. Поскъпването за последните три години е от 149%, но в последните три месеца е налице спад от 3.3%.

Маями се нарежда на втората позиция с ръст от 11% на годишна база, макар че имотите в последните шест месеца поевтиняват с 3.5%.

Цюрих допълва челната тройка с повишение от 9.4%, следван от Берлин и Сингапур, където луксозните имоти добавят 5.7 и 5.5% към стойността си в последните 12 месеца.

Канадският Торонто, както и столицата на Филипините - Манила, са лидери по ръст в последното тримесечие, като луксозните имоти отбелязват поскъпване с 4.8 и 4.7% само за периода януари – март на 2023 г.

Новозеландските градове са в дъното на класацията. Само за година цените на луксозните имоти в Уелингтън падат с 27%, докато в Окланд и Крайстчърч се наблюдава спад от 17 и 15.3%.

Понижение от над 10% за година се отчита още в Торонто, Франкфурт и Стокхолм.

Какво следва?

Според Knight Frank, докато Фед и останалите централни банки по света продължават да повишават лихвите, голяма е вероятността пазарът на имоти да отчита спад и в следващите няколко тримесечия.