Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за “хаотични” корекции в цените на жилищата в Европа, в период, в който Старият континент се опитва да свали нивата на инфлацията.

В най-новата си икономическа прогноза за Европа от финансовата институция, посочват, че корекцията надолу вече е в ход на някои жилищни пазари в Европа, но този спад ще се ускори с увеличаването на лихвените проценти от страна на централните банки.

“На жилищните пазари може да има хаотични корекции, дори и ако бъдат избегнати едни по-широки финансови затруднения. Корекцията вече е в ход при цените на жилищата в някои европейски държави, като Чехия, Дания и Швеция, където цените бележат спад от 6% за 2022 г.,” посочват от фонда.

“Спадът може да се ускори, ако пазарите преоценят рисковете от инфлацията, а финансовите условия бъдат затегнати повече от очакваното. Тези понижения в цените може да окажат неблагоприятен ефект върху финансите на домакинствата и счетоводните баланси на банките,” допълват от МВФ.

Вноските по ипотечните кредити може също да се повишат, на фона на ръста на лихвите от страна на централните банки в опит да намалят инфлацията.

В резултат на това разполагаемият доход на притежателите на ипотечни кредити може да намалее, а в някои случаи да се стигне и дотам, че те да не са в състояние да изплащат задълженията си. Банките може също да изпитат затруднения в среда, в която кредитите не се обслужват.

“Емпиричните модели, обвързващи цените на имотите с фундаменталните причини за тяхната промяна, показват, че жилищата са надценени с 15–20% в повечето европейски градове.

По тази причина, на фона на нарастващите лихви по ипотечните кредити и намаляването на реалните доходи заради инфлацията, цените на жилищата напоследък се понижават на много пазари,” посочват от фонда.

По данни на европейската статистическа служба Евростат цените на имотите отчитат първия си спад от 2015 г. насам. Те се понижават с 1.5% в целия ЕС през четвъртото тримесечие на 2022 г., в сравнение с предходния тримесечен период.

В същото време се очакват допълнителни предизвикателства от инфлацията. От МВФ очакват тя да бъде средно 5.3% в еврозоната през тази година и 2.9% през следващата, което е над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%.

“ЕЦБ трябва да вдигне лихвените проценти относително рано и да ги поддържа поне до средата на 2024 г., като очакваме инфлацията да се върне към целта на ЕЦБ от 2% през 2025 г.,” заяви пред CNBC Алфред Камер, директор на европейския департамент на Международния валутен фонд.

Следващото заседание на ЕЦБ е през следващата седмица, а един от членовете на Управителния съвет наскоро намекна, че повишение на лихвите с 50 базисни пункта не е изключено.

Централната банка стартира с процеса през юли 2022 г., когато основната ѝ лихва беше вдигната от -0.5% до 0. В момента тя е на ниво от 3%.