Компанията за разработка на технологии в областта на доставките с дронове Zipline, която набра популярност с доставката на важни медицински консумативи, като банки с кръв и ваксини до трудно достъпни места в Руанда, отчита бум в търговската част на своя бизнес.

Сделки с Walmart и дизайн на нов дрон превръщат Zipline в по-голям играч в света на търговията на дребно и доставките по домовете и то не само на труднодостъпни места.

Тази седмица Zipline обяви нови сделки за доставки в САЩ с компанията за хранителни добавки GNC за Солт Лейк Сити и с веригата пицарии в района на Сиатъл Pagliacci Pizza. Pagliacci и Zipline са създали нова специално проектирана кутия за пици дроновете на компанията, в която се побират две пици.

Трета сделка е по-близо до корените на Zipline като компания за дронове, Тя е с логистичната компания в сферата на здравеопазването от Ню Йорк Associated Couriers и ще предлага на пациентите в лечебни заведения в Лонг Айлънд доставка на специални лекарства с рецепта. 

Сделките са част от разширяването на дейността на Zipline в посока доставка по домовете, която включва и новата ѝ платформа, известна като P2 Zip.

От компанията твърдят, че осигуряват почти безшумна доставка, като дроновете могат да пътуват до 38 км във всяка посока и да достигат 99% от адресите в града и предградията много по-бързо от традиционните доставки с наземни превозни средства.

От Zipline са се заели да оборят мита, че дроновете не могат да работят в гъстонаселени градски райони.

“Когато говорим за градска среда, хората винаги се сещат за Ню Йорк и Чикаго, но всъщност, повече градове в САЩ не изглеждат като Манхатън или Чикаго. Те приличат повече на Финикс, Денвър, Лос Анджелис, Хюстън или Далас.

На тези места тази технология може да окаже огромен ефект по отношение на десет пъти по-бързите доставки на половин цена и при нулеви емисии,” казва главният изпълнителен директор на Zipline Келър Ринаудо Клифтън пред CNBC.

Клифтън казва, че Zipline вече е доставяла в градски райони в САЩ, където хората не очакват тази технология да се появи. Първите ѝ разпределителни центрове са в Шарлът, Северна Каролина и Бентънвил, Арканзас, където е базирана Walmart.

Полетите с дронове на Zipline започват през 2016 г. с цел подпомагане на националната мрежа за доставка на кръв в Руанда.

Изтъквайки факта, че в САЩ само през тази година трябва да бъдат направени 4 млрд. незабавни доставки, Клифтън твърди, че в бъдеще ще се налагат повече доставки с дронове. 

“Смятаме за неизбежно пренасочването на този процес към системи, които са тихи, не толкова натрапчиви и не вредят на околната среда,” казва той.

Клифтън допълва, че има огромно разминаване между подхода на логистичната мрежа, използван за повечето доставки и размера и теглото на повечето пакети в електронната търговия, които са под 2.5 кг.

По-рано през годината от Walmart обявиха, че с партньори, като Zipline, DroneUp и Flytrex, компанията е разширила мрежата си до 36 центъра за доставка с дронове в Аризона, Арканзас, Флорида, Северна Каролин, Тексас, Юта и Вирджиния и е осъществила 6 000 полета.

Миналата година Zipline е реализирала 600 хилядната си доставка, а в рамките само на две години има за цел да осъществява повече полети с дронове всяка година от повечето големи щатски авиокомпании.