Свилен Рангелов има впечатляваща брада. Той казва, че я поддържа от осем години.

Началото на брадата е от времето, когато той и неговият по-малък брат - авиоинженер по образование, основават компанията Dronamics, която да представлява отговора на Европа на зараждащия се пазар на товарни дронове.

Двамата вземат решение, че ще махнат брадите си едва след първия полет на дрона, който конструират в родната си страна България, пише BBC.

По времето, когато той основава Dronamics, големи технологични гиганти, като Amazon, експериментират с доставки с дронове до домашни адреси. Рангелов обаче никога не е вярвал в концепцията за доставката на лични стоки с дрон.

Практическите трудности на това да се достигне с дрон до входната врата на клиент са очевидни за Рангелов. "Не възприемахме концепцията за малките дронове и предприехме различен подход."

Този подход към доставките с дронове ще даде своя резултат, когато прототипният товарен самолет се издигне във въздуха.

Дронът прилича много на конвенционален лек самолет, но без пилотската кабина и комбинира "икономиката на мобилния телефон" по отношение на евтината електроника със способността да каца на къси писти, казва Рангелов.

Това е „Черния лебед“

"Тук, в България, въздушните товари означават един голям самолет, който разтоварва стоки в камион, който след това отива в разпределитен център, където доставките се подготвят за следващия етап от пътуването им до отделните обекти."

Той смята, че транспортирането на по-малки товари до къса писта по-близо до крайния получател ще намали разходите и ще спре част от камионите по пътищата.

"В Европа има 3 000 самолетни писти, а това са много локации"

„Черният лебед“ въплъщава комбинация от леки композитни материали (специалитет на брат му) и стандартен бутален двигател, който работи на бензин, докато дронът се носи във въздуха с дългите си и икономични крила.

Целият този летателен апарат ще може да лети на височина от 6 000 метра под по-голяма част от пътническия въздушен трафик.

От Dronamics считат този височинен диапазон за неизползвано въздушно пространство и също така тестват ново, синтетично авиационно гориво, което, според компанията, ще позволи въглеродно неутрални полети.

Товароносимостта на Черния лебед е 350 кг и се равнява на тази на малък куриерски ван

 "Ние ще свързваме градове, а няма да доставяме от врата до врата", казва Рангелов. 

От Dronamics планират да използват „Черните лебеди“ като авиокомпания - "първата европейска авиокомпания с дронове."

Тя ще таксува клиентите си според теглото или чартъра и по този начин ще намали разходите и времето, които са необходими, за да може превозните средства, кръстосващи Европа, да доставят важни стоки и части.

Германският логистичен гигант Hellmann се готви да започне да използва тези дронове. Ян Клайне-Ластхюс отговаря за тази инициатива в компанията, а той има дълга кариера в областта на въздушния товарен транспорт.

Клайне-Ластхюс не гледа на тези нови проекти като на конкуренция на конвенционалния въздушен превоз на товари, но смята, че дроновете ще позволяват на Hellmann да транспортира по въздух стоки, които преди това са пътували по шосе.

Свързването на гръцки острови с товарни дронове е една от непосредствените амбиции на Hellmann, казва Клайне-Ластхюс.

"Дроновете ще пътуват по-редовно от фериботите и можем да ги използваме, за да разбиваме доставките на няколко части, така че да увеличим честотата им. Те представляват една голяма промяна и предлагат скорост и гъвкавост."

От Dronamics твърдят, че обхватът на дроновете е 2 500 км, което поставя цяла Западна Европа в обхвата на всеки базиран в ЕС товарен център.

За момента в България летят по-малки версии на дрона, а пълномащабният прототип трябва да полети в началото 2023 г.

От Dronamics казват, че европейският авиационен регулатор е информиран за планираните дейности и е издал ограничен лиценз за работа. От Hellmann говорят за старт на полетите през 2023 г.

Клайне-Ластхюс също споделя мнението, че по-ранните модели на дронове за доставки са задънена улица. "Никога не съм вярвал в идеята за доставки на пратки с дронове. По тази причина работим с Dronamics, това не е идея за доставки от типа на тези на Amazon."

Товарните дронове са привлекли вниманието и на Bristow - американска компания, която използва хеликоптери по цял свят. Bristow е обявила намерението си да закупи до 100 товарни дрона от калифорнийската компания Elroy Air.

Сегашните пътнически самолети с вертикално излитане (Evtol) разчитат на електрическо задвижване, докато товарните дронове на Elroy ще използват хибриден електрически двигател - малка турбина, която генерира електричество и използва авиационно гориво.

Хибридният дизайн означава, че дронът може да презарежда на съществуващи вече съоръжения вместо да разчита на специални зарядни станции. Той също така използва по-малко от една трета от горивото, което изразходва един хеликоптер.

Bristow разглежда възможности за използването на дронове на Elroy в дейността си на места като Западна Африка, където офшорната петролна индустрия трябва да премества оборудване, а компанията иска да намали разходите за използването на хеликоптери и самолети.

Elroy Air работи по голям многодвигателен дрон с вертикално излитане, който може да транспортира товар от 226 кг на разстояние до 480 км.

Едва ли скоро ще можете да си поръчате доставка с дрон до адрес. Изглежда обаче, че умирането на една мечта за дроновете е отворила път за процъфтяването на друга по-практична концепция.

А това би трябвало да допринесе за гладкото избръсване на ръководителите на Dronamics.