Шоколадът е познат на човечеството от хилядолетия, но видът, в който повечето хора по света го консумират в наши дни, датира от около 250 години.

А първата шоколадова фабрика в Европа се свързва с името на един човек - Джоузеф Фрай. 

Историческите корени на шоколада могат да се проследят до близо 4000 години назад във времето на територията на днешна Централна Америка.

Там са открити първите какаови растения, като, според историческите източници, цивилизациите на маите и ацтеките са ги използвали активно в ежедневието си.

Те са първите хора, превърнали растението какао в шоколад, но са го приемали в течно състояние и са го консумирали предимно за медицински цели.

След колонизацията на американския континент от европейците шоколадът, както и много други земеделски култури, се появява и на Стария континент. Смята се, че той е донесен в Европа за първи път от испанските конкистадори още през 17-и век. 

В следващите десетилетия популярността му нараства и той се превръща в любима напитка на европейските аристократи. Появяват се и първите механични машини за смилане на какаовите зърна, които работели на принципа на мелниците за жито. 

Кой е Джоузеф Фрай? 

Джоузеф Фрай е роден през 1728 г. в Бирмингам, Англия. Първите му кариерни стъпки са в Бристъл, където се занимава с медицина и фармацевтика и в същото време участва в различни научни изследвания. 

Джоузеф Фрай се жени за Анна Портсмът, която му помага в управлението на бизнеса. Той е добър лекар и дори отваря собствена аптека в Бристъл през 1748 г.

Фрай вярва, че какаото е много полезно за здравето. По онова време шоколадовото блокче все още не е измислено и хората консумирали само шоколад за пиене. Какаото се използвало и за "прикриване" на неприятния вкус на някои лекарства.

Освен с аптекарския си бизнес, Фрай се занимавал и с редица други предприемачески проекти - печатарство, производство на порцелан, сапун и химически препарати. 

Чарлз Чърчман притежавал шоколадова компания за смляно какао в Бристъл. То се продавало във формата на сфери или дискове и се използвало за производство на шоколад за пиене.

През 1769 г. Фрай купува шоколадовата компания и започва да я разширява. Фабриката произвеждала шоколадови таблетки, които се разтваряли във вода или мляко.

Джоузеф Фрай умира през 1787 г. и компанията е преименувана на Anna Fry & Son. През 1795 г. синът на Ана и Джоузеф - Джоузеф Сторс Фрай, поема контрола върху компанията.

Как се появяват първите шоколадови блокчета? 

Какаовото масло, което остава след смилането на какаовите зърна, до 18-и век се смятало за отпадъчен продукт. Джоузеф Сторс Фрай обаче успява да създаде шоколад с твърда консистенция, добавяйки какаовото масло към какаото вместо вода.

Това придавало на сместа консистенция на тесто, след което тя се изсипвала във формички и изстивала, за да се получи ядливия шоколад. Първоначално шоколадовите блокчета имали горчиво-сладък вкус, но британците веднага се влюбили в тях.

Успешното изобретение довело до покачване на цената на какаовото масло, а ядливият шоколад първоначално бил достъпен само за заможните хора.

В крайна сметка, Фрай и семейството му изобретяват шоколадовите крем пръчици през 1853 г., които стават първите шоколадови сладкарски изделия, произведени в промишлен мащаб.

През 1866 г. шоколадовата фабрика на Фрай започва да произвежда първото си блокче, което малко по-късно става известно като Cream Bar. Индустриализираните бонбони имали пълнеж от обикновена захарна смес, покрита с шоколадов крем.

През следващите десетилетия на пазара се появяват над 220 продукта, произведени от фабриката на Фрай, включително първото шоколадово великденско яйце в Обединеното кралство през 1873 г. и локумът на Фрай през 1914 г.

През 1896 г. фирмата става регистрирана частна компания, управлявана от семейство Фрай, с Джоузеф Сторс Фрай II - внук на първия Джоузеф Фрай, като председател.

Сливането с Cadburry и краят на фабриката в Бристъл 

В началото на Първата световна война шоколадовата компания на Джоузеф Фрай е един от най-големите работодатели в Бристъл. Джоузеф Сторс Фрай II умира през 1913 г., а през 1919 г. компанията се слива с Cadbury и съвместната компания е наречена British Cocoa and Chocolate Company. 

Под ръководството на Егбърт Кадбъри подразделението на Фрай се премества в Съмърдейл, Кейншам, в околностите на Бристъл. След 1981 г. името на Фрай вече не се използва от компанията, но фабриката остава основен производител на продуктите на Cadbury.

През октомври 2007 г. Cadbury обяви плановете си да затвори завода до 2010 г., съкращавайки около 500 работни места. В опит да се запази конкурентоспособността на глобалния пазар, се налага производството да бъде преместено в нова фабрика в Полша.

Друг мотивационен фактор е високата стойност на земята.

През февруари 2010 г., след поглъщането на Cadbury от Kraft Foods, закриването е потвърдено официално и става факт през 2011 г.