Ютюбър, разбил умишлено самолет, за да събере повече гледания в платформата, ще се признае за виновен по обвиненията във възпрепятстване на федерално разследване.

През декември 2021 г. 29-годишният Тревър Джейкъб пуска видео с катастрофата в YouTube. До днес то има над 2.9 милиона гледания.

В споразумението за признаване на вина Джейкъб, който е заплашен от 20 години затвор, казва, че е заснел видеото като част от спонсорски договор.

Джейкъб, който е пилот и се занимава със скайдайвинг, се е съгласил да пледира виновен по обвинението за укриване на доказателства с цел възпрепятстване на разследването, заявиха от министерството на правосъдието на САЩ.

През ноември 2021 г. Джейкъб излита сам от летище в Санта Барбара, Калифорния, с камери, прикрепени към неговия самолет. Освен камерите, Джейкъб взема и парашут, и селфи стик.

Той "не е имал намерение да достигне до своята дестинация, а е планирал да скочи от самолета по време на полета и да заснеме как се спуска с парашут до земята и как самолетът се снишава и се разбива", се казва в изявлението на прокуратурата.

Самолетът се разбива в гора около 35 минути след излитането си. Джейкъб достига до мястото и взема заснетия от камерите материал.

Някои потребители на YouTube бяха скептично настроени относно катастрофата, отбелязвайки, че Джейкъб вече е взел парашут и не е направил опит да приземи самолета безопасно.

Той е уведомил Националния борд по безопасност на транспорта (NTSB) на САЩ, откъдето заявяват, че пилотът носи отговорност за запазването на останките от катастрофата.

В споразумението за признаване на вина се посочва, че на по-късен етап Джейкъб е заявил, че не знае местоположението на обекта. Той обаче е знаел къде се е разбил самолета и се връща на мястото с хеликоптер, за да вземе останките, които след това унищожава.

Джейкъб се очаква да се яви за първи път в съда в идните седмици, а неговият лиценз на пилот е отнет миналата година.