Да се наслаждавате на ястие със звезда Мишлен на „ръба на космоса“ може да е възможно през следващата година, ако френската Zephalto постигне целите си.

Компанията за космически туризъм, основана от Винсент Фарет д’Астиес, в момента продава „билети с предварителна резервация“ за предстоящи пътувания в капсула под налягане, наречена Celeste, прикрепена към стратосферен балон.

Тя ще се издигне до надморска височина от 25 километра, позволявайки на гостите да се наслаждават на гледката към Земята, съобщава CNN. Междувременно, те ще вечерят със стил.

Билетите с предварителна резервация струват 10 000 евро (приблизително 10 900 долара) и дават възможност на купувачите да резервират място, когато бъдат пуснати в продажба. Като цяло, едно пътуване със Celeste струва 120 000 евро (около 131 100 долара).

От Zephalto посочват пред CNN Travel, че местата на борда на първите полети от края на 2024 г. до средата на 2025 г. вече са резервирани и сега се продават тези за средата на 2025 г. и нататък.

Celeste обещава да превози шестима пътници и двама пилоти до максимална надморска височина само за 90 минути със скорост от четири метра в секунда.

След това капсулата ще се носи над Земята в продължение на три часа – достатъчно време, за да се насладите на изискана храна и няколко чаши хубаво френско вино.

Според Винсент Фарет д’Астиес, въпреки луксозните предложения за храна и напитки, „гледката и цялостното пътуване остават централен фокус на офертата, позволяваща на гостите да оценят и да се насладят на красотата на заобикалящата ги среда.“

Хранене на голяма надморска височина

Откакто Денис Тито - първият в историята „космически турист“ достигна небето през 2001 г., малцина са тръгнали по стъпките му.

Но през последните години световноизвестни компании за космически туризъм, като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic, предприемат стъпки на тази арена, обещавайки да превърнат космоса в следващото място за почивка.

Zephalto, основана през 2016 г., не е единствената компания, която се надява да транспортира пътници в луксозен балон с горещ въздух. Щатската Space Perspective в момента приема резервации за своя космически кораб Neptune.

Трябва да отбележим, че има голяма разлика между пътуване до орбиталното пространство – включващо разрушаващи гравитацията високоскоростни излитания и по-голяма продължителност – и суборбиталното пространство, в което пътниците са изложени за кратко на безтегловност и гледки към космоса по време на полет до ръба на атмосфера – близо 100 км над Земята.

Пътуванията до „ръба на космоса“ – като тези, предложени от Zephalto и Space Perspective – също са различни.

Тези капсули, всъщност, няма да достигнат суборбиталното пространство, но все пак ще летят значително по-високо от средностатистическия търговски самолет. Това означава страхотни гледки към Земята и звездите, но без загуба на гравитация и съпътстващото я усещане за безтегловност.

Винсент Фарет д’Астиес оприличава атмосферата в Celeste като подобна на пътуването със самолет, но с по-невероятни гледки. Интериорът на капсулата в момента се планира от френския дизайнер Джоузеф Диран. Все още не са ясни готвачите, които ще се грижат за храната.

Zephalto работи в тясно сътрудничество с френската космическа агенция CNES по проекта, а авиационната компания Airbus е един от партньорите й. Балонът, който се захранва с хелий, ще трябва да има същите сертификати на Европейската агенция за авиационна безопасност, каквито получават търговските самолети.

Компанията вече е завършила три частични тестови полета, а цялостен е планиран за по-късно тази година. Пътуването ще бъде отворено за хора от всички възрасти и не е необходимо предварително обучение.

Засега се планира Celeste да излети от Франция, но Zephalto се надява скоро да излезе на световната сцена.