2024 г. е годината на кръглите годишнини във Facebook. След като в началото на февруари социалната мрежа отпразнува своя 20-и рожден ден, днес нейният основател Марк Закърбърг навършва 40 г.

Състоянието на Марк Закърбърг в момента се оценява на 169 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, като нараства с над 41 млрд. долара от началото на годината. Той заема четвърто място в класацията на милиардерите на Bloomberg.

Ето още малко интересни факти за Закърбърг на неговия рожден ден:

През миналата година главният изпълнителен директор на Мeta, компанията майка на Facebook, спечели два медала от турнир по бразилско жиу-жицу, провел се в училище в Силициевата долина. Закърбърг се включи в турнира BJJ Tour в Уудсайд, Калифорния, като спечели златен и сребърен медал в две различни категории.

“Участвах в първия си турнир по бразилско жиу-жицу и спечелих медали за отбора,” похвали се Закърбърг във Facebook. Под поста му има над 40 000 коментара, като сред оставилите ги са и състезателят от UFC Конър Макгрегър, и световният шампион по жиу-жицу Бернардо Фариа.

В епизод от подкаста Joe Rogan Experience през август 2022 г. Закърбърг заяви, че жиу-жицу му помага да бъде по-енергичен и да се фокусира върху работата си. Той определи спорта като “първичен“ и сподели, че е започнал да го практикува по време на пандемията.

По-рано през тази година обаче от Meta предупредиха инвеститорите в компанията, че има риск това увлечение на Закърбърг по бойните изкуства и по други екстремни спортове да доведе до сериозни негово нараняване или смърт. 

Друго спортно увлечение на Закърбърг през години е електрическият сърф, като през 2021 г. той поздрави американците за националния им празник със снимка, в която е именно на подобна машина и държи знамето на САЩ.

Популярните сиви тениски, които Закърбърг постоянно носи, изглеждат най-обикновени, но това далеч не е така. Те са от марката Brunello Cucinelli, изработват се по поръчка в Италия от мерсеризиран висококачествен памук и струват между 300 и 400 долара за брой.

Закърбърг е едва на 19 години, когато основава Facebook. Платформата се появява през 2004 г. и почти веднага се превръща в хит. До края на същата година тя вече има 1 милион потребители и инвестиция от 500 000 долара.

Закърбърг прекъсва образованието си в Харвардския университет и мести централата на компанията в Калифорния. Само четири години по-късно - през 2008 г., той се превръща в най-младия милиардер в света, който не е наследил състоянието си. През 2017 г. Закърбърг се завърна в Харвард, за да завърши образованието си.

Закърбърг изненада студенти в пекински университет през 2014 г., след като в продължение на 30 минути отговаряше на техни въпроси на мандарин.

Той е известен и с това, че всяка година си поставя конкретно предизвикателство, което да изпълни. През 2016 г., например, той избяга 365 мили (585 км).

Новогодишното обещание на Закърбърг през 2011 г. беше да консумира само месо от животни, които е убил собственоръчно. През 2011 г. той изненада последователите си във Facebook с пост, в който казва, че „току-що е убил прасе и коза“.

Ето още няколко от новогодишните обещания на Закърбърг през годините:

  • да програмира всеки ден (2012 г.),
  • да се запознава с различен човек извън Facebook всеки ден (2013 г.),
  • да пише благодарствена бележка всеки ден (2014 г.),
  • да чете по една книга на всеки две седмици (2015 г.),
  • да създаде умен асистент с изкуствен интелект, който да му помага в ежедневието, както и да бяга по 1 миля всеки ден (2016 г.),
  • да посети всеки един от американките щати и да се запознае с различни хора.

Защо децата на Закърбърг се казват Максима, Август и Аврелия?

В края на 2015 г. Закърбърг и неговата съпруга Присила Чан обявиха, че приживе ще дарят 99% от акциите на Facebook, които притежават, с цел насърчаване на равенството и човешкия потенциал.

Закърбърг има куче на име Beast, което има страница във Facebook с над 2.4 милиони последователи.