Петкратният шампион на НБА Денис Родман навършва днес 62 години. Известният с прякора си „Глиста“ е роден на 13 май 1961 г. в Трентън, Ню Джърси.

В своята 12-годишна кариера той се състезава за Детройт, Сан Антонио, Чикаго, Лос Анджелис Лейкърс и Далас.

Родман ще остане в историята като един от най-добрите защитници, като общо в седем години е номиниран в най-добрият отбор на НБА.

Въпреки че е висок 201 см, т.е. доста по-малко от центровете в лигата, крилото се усъвършенства в борбата под коша.

Родман все още държи рекорда за най-много спечелени титли на най-добър борец под коша. Той прави това в седем поредни сезона, в пет от които печели и шампионската титла.

Крилото достига до рекордните 18.7 борби средно на мач в шестия си сезон с Детройт, а в трите си сезона с Чикаго Булс на Майкъл Джордан и Скоти Пипън овладява по 15-16 борби на мач, с което помага за трите титли в периода 1996-98 година.

Родман печели 27 млн. долара в своята кариера, сума, която голяма част от баскетболистите днес получават за един сезон.

Именно това, както и охолния му начин на живот го оставят днес с по-малко от 1 млн. долара. Според данни на celebritynetworth в момента той разполага с 500 хил. долара.

Ето и няколко скандала, с които Родман се прочу през годините:

Според редица експерти, Денис Родман би се наредил сред хората с най-много последователи в социалните мрежи, ако те бяха налични през 90-те години на миналия век.

“Трябва ми почивка”

За случката се разказва във филма “Последният танц”, разказващ за шестата титла на Чикаго Булс на Родман, Джордан и Пипън.

Глиста моли Джордан и Фил Джаксън да отскочи до Лас Вегас, тъй като имал нужда от почивка. Това се случва по средата на сезона, а предоставените му 48 часа естествено се увеличават драстично.

Стига се дотам самият Джордан да отиде до Вегас, за да изкара Родман от леглото, което по това време споделя с Кармен Електра.

Да се оженеш за… себе си

Ексцентричният Родман често сменяше цвета на косата си. Носеше дрехи, които много малко хора биха избрали и често се биеше на терена. Едно от най-скандалните неща, които той прави е, че насрочва собствената си сватба. В деня той е облечен като булка, но жена до него липсва, тъй като той се жени за самия себе си.

Самоубийство? Защо не?

За историята разказва легендарният репортер от НБА Крейг Сийгър. Двамата с Родман потвърждават, че баскетболистът се оправил към стриптийз клуб, след което имал намерение да сложи край на живота си.

Сийгър говорил с Глиста колко тъпо би било това. След неговата смърт, Родман благодари на Сийгър в Twitter за това, че спасил живота му.

Да живееш с Марк Кюбан

В края на своята кариера Родман преминава в Далас Маверикс. Тимът е собственост на милиардера Марк Кюбан. Той разрешава на Глиста да остане в дома му, но арогантното му държание спрямо съотборниците му му носят освобождаване от тима.

Сватба ли? Развод ми дай

Родман се е женил три пъти. Бракът му с Кармен Електра обаче продължава едва девет дни. Двамата сключат брак в Лас Вегас, но се разделят скоро след това.