Централната банка на Аржентина повиши основната си лихва с шест процентни пункта - до 97%, в опит да се бори с ръста на инфлацията, която достигна 30-годишен връх.

Централните банки по света изпитват затруднения с овладяването на инфлацията, но тя е особено сериозен проблем в Аржентина, където показателят скочи до над 100% на годишна база миналия месец.

Това е най-високото ниво от началото на 90-те години, а в момента Венецуела и Зимбабве са единствените две страни с по-висока инфлация от Аржентина, според данни на Международния валутен фонд.

За сравнение, инфлацията е под 5% в САЩ, където централната банка вдигна основната си лихва с пет процентни пункта за 14-месечен период.

Централната банка на Аржентина се надява, че повишението на лихвата ще стимулира инвестиции във валутата на страната, според изявление на финансовата институция.

Изключително високата инфлация доведе до голям отлив на инвестиции в аржентински песо, което пък причини поевтиняване на валутата с 23% спрямо долара през тази година.

Преди президентските избори в страната през октомври министърът на икономиката Серхио Маса се опитва да избегне още по-голямо обезценяване на валутата.

Той е считан за един от предстоящите кандидати, след като настоящият президент Алберто Фернандес обяви миналия месец, че няма да търси преизбиране. Евентуалният успех на Маса пък е обвързан с резултатите от плана му за борба с инфлацията.

Новото повишение на лихвата обаче е малко вероятно да доведе до реална промяна на пазарите в Аржентина, твърдят анализатори.

“Усещането е, че правителството напълно губи битката с инфлацията,” казва Мигел Кигуел, финансов съветник и бивш заместник управител на Централната банка на Аржентина.

“Опасявам се, че правителството започна да действа много късно – лихвите са основната стратегия за борба с инфлацията, но е нужно време, за да подействат,” казва Кугуел пред CNN.

“Когато една централна банка повиши лихвите, ефектът се усеща 2 или 3 месеца след това, а в ситуацията на Аржентина този срок не е ефективен.”