Инвеститорите очакват с нетърпение изхода от предстоящия втори тур на президентските избори в Турция.

На фона на вероятността за нов мандат на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, вчера спад отчетоха както националната валута, така и акциите, и облигациите.

Основният индекс BIST-100 отчете спад от 6.4% вчера, след като Ердоган спечели 49.51% от гласовете, а лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу остана с 44.88%. (бел. ред. за изборна победа са необходими 50% плюс един глас).

Банковият индекс в страната се понижи с 9.2%, докато лирата отбеляза най-голямото си дневно понижение от шест месеца насам. Турската валута се търгуваше на 19.67 спрямо щатския долар, което е близо до историческия минимум от 19.80, постигнат през март. 

„Победата на опозицията става все по-малко вероятна и това разочарова инвеститорите, които се надяваха на сериозни икономически политики за справяне с инфлацията в страната“, казва главният икономист на Capital Economics Лиам Пийч.

Лирата се обезцени с 30% спрямо щатския долар през миналата година, както и с 44% през 2021 г.

В следващите две седмици може да станем свидетели на нови понижения, според основателя на консултантската компания Cribstone Strategic Macro Майк Харис.

По думите на Брендън МакКена от Wells Fargo, доброто представяне на Ердоган в първия кръг на изборите представлява един от най-лошите сценарии за Турция.

МакКена очаква значителни разпродажби при турската лира, която в края на юни може да се понижи до ниво от 23 спрямо щатския долар, пише CNBC.