В една от най-бързо развиващите се страни в света има паметник, издълбан в пясъчник, заобиколен от ферми за фурми и прашни двулентови пътища.

Това е Хегра.

Известна още като Ал Хиджр или Мадаин Салех, тя е перлата в короната на археологическите забележителности на Саудитска Арабия и е първото място в страната, вписано в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

Построен между 1 век пр. н. е. и 1 век сл. н. е., този древен град включва впечатляващ некропол с гробници, издълбани в пясъчник, разположени на фона на обширния пустинен пейзаж на Северозападна Саудитска Арабия, пише CNN.

Популярната Петра в Йордания е била столица на набатейския народ, докато Хегра е южният аванпост на кралството, преди да бъде изоставена през 12 век.

Но докато Петра е едно от седемте чудеса на съвременния свят и посреща повече от един милион посетители годишно преди пандемията, Хегра е достъпна за повечето международни посетители едва от 2019 г., когато Саудитска Арабия за първи път започна да издава туристически визи.

Въпреки че Хегра все още не е особено популярна, това се променя благодарение на Ал-Ула - близкия град-оазис, превърнат в център на изкуствата, културата и туризма, който може да се похвали с малко, но добре свързано летище с редовни полети от и до Джеда, Рияд и Дубай.

Извън сенките на историята

Смята се, че набатеите са търгували с аромати, като тамян и подправки, много от които се използват в религиозни ритуали. Две от тях са ливан и смирна, които много от нас разпознават, като подаръците за младенеца Исус, споменати в Бибилията.

Но по-голямата част от тяхната култура е изгубена за историята. Увеличените инвестиции в археология от саудитското правителство обаче означават, че все повече данни за тези времена биват откривани в Хегра и други набатейски обекти.

„Всички сме чували за асирийците, всички сме чували за месопотамците“, казва Уейн Боуен, професор по история в Университета на Централна Флорида.

„Но набатеите се противопоставят на римляните и елинистическите гърци, те имат невероятна система от цистерни в пустинята, контролират търговските пътища. Мисля, че просто са погълнати от историята за растежа на Римската империя“, допълва той.

Въпреки че набатеите не са оставили много по отношение на историческата документация, едно от постиженията на тяхната култура продължава да играе огромна роля в региона – набатейската азбука полага основите на съвременния арабски език.

А наскоро историците буквално „откриха“ лицето на народа. В началото на 2023 г. те разкриха Хинат - реконструираното лице на набатейка, чиито останки бяхаса намерени в пустинята. Днес туристите могат да я видят в посетителския център Hegra.

На пясъчна земя

При пристигането си в центъра за посетители гостите са посрещнати с фурми и чаши саудитско кафе, което е много леко сварено и често смесено с кардамон. Излива се от традиционна сребърна урна с извит накрайник.

Оттам те могат да се качат на ретро Land Rover в стил от средата на века (с или без покрив, в зависимост от времето) с водач и да тръгнат да изследват района.

Подобно на много места в тази напоена със слънце част на света, Ал-Ула и околният регион е най-добре да бъдат посетени рано сутрин или вечер. Това важи още повече за Хегра, където няма дървета или други структури, които да блокират палещото обедно слънце.

Набатеите са били номадски народ, така че не е останало много от ежедневието им. Това, което е налице обаче, са гробовете им. В района има общо около 115 известни и номерирани гробници.

Най-известната от тях е Каср ал-Фарид (на арабски самотният замък), чиято 22-метрова структура се откроява внушително на фона на пясъчната шир. Контрастът създава отличен фон за снимки, особено точно преди залез, когато розово-оранжевата светлина откроява тоновете на пустинята.

Разширете пътуването си

Много посетители комбинират пътуването си до Хегра с посещения на по-малките близки исторически места, като Дадан и Джабал Икма.

В долината Джабал Икма, която саудитците наричат „библиотека на открито“, можете да видите издълбани надписи на арамейски, даданитски, тамудски, минайски и набатейски - всички те дават поглед към богатата история на региона.

Междувременно, Дадан в миналото е дом на ключов предислямски търговски град, където продавачите на подправки са се смесвали с религиозни поклонници. Най-забележителното място са „Лъвските гробници“ - група мавзолеи, украсени с – както подсказва името – резби на лъвове.

Лесно е да посетите и трите забележителности в един ден, като се предлагат бързи двучасови обиколки или следобедни и дневни опции.

Бъдещето

В наши дни Петра е фокусирана върху опазването и борбата с прекомерния туризъм, което дава възможност на Хегра да расте и да привлича повече посетители.

Според Дейвид Граф, професор по история на Близкия изток в Университета на Маями, много от археолозите, преди ръководили разкопките в Петра, се преместват в Саудитска Арабия, което вероятно предполага нови открития през следващите години.

А пък това означава, че повече хора по света ще научат за набатеите и техния принос към историята.