15 май 2023 г. За някои понеделник, а за четирима дванадесетокласници от Технологичното училище “Електронни системи” към Техническия университет - последен ден в класната стая.

Екипът ни се среща с тях малко след провеждането на две големи за учебното заведение събития - Hack TUES и ТУЕС Фест, както и ден преди да пристъпят прага на училището за последен път, за да ни разкажат повече за вече изминалите и следващите пет години. 

Познато повече като ТУЕС, столичната образователна институция е открита през 1988 г. с идеята да подготвя кадри в областта на компютърните науки и информационните технологии.

Днес това е едно от най-елитните учебни заведения в страната, като голяма част от възпитаниците му са двигателят на развитието на IT бранша у нас.

Отбор 4090

Калоян Георгиев, Християн Радев, Данаил Йорданов и Искрен Александров са част от отбор 4090 – големият победител в тазгодишното девето издание на Hack TUES – хакатонът, намерил място сред иновативните и образователни практики на ЮНЕСКО.

Петимата дванадесетокласници (в отбора влиза и Лъчезар Топалов) стоят зад проекта PhishMe.

Той представлява система за генериране на phishing атаки в дадена организация, като целта е вътрешна оценка на подготовката на служителите за справяне с тях с цел превенция на изтичане на конфиденциални данни, както и анализиране на нуждата от обучение.

Момчетата признават амбицията си проектът им да води живот и след хакатона, като представители на технологични компании вече са проявили интерес към него.

dbr.bg-image

Отключи потенциала си

Тазгодишното мото на ТУЕС Фест – друго голямо събитие на училището, представляващо ежегодно изложение на уенически проекти, курсови и дипломни работи в областта на софтуера, компютърните мрежи, вградените системи и роботиката, е „Отключи потенциала си“.

Тази фраза носи особен заряд за четиримата дванадесетокласници, които признават, че описва доста точно образователното заведение, изцяло променило живота им.

„Тук има много амбициозни, можещи и даващи хора, от които да се научиш на много неща“, обобщава Калоян Георгиев.

Данаил Йорданов признава, че решението да учи в ТУЕС е най-доброто в живота му. Той продължава обучението си в София, след като се мести от провинцията с идеята да кандидатства в езикова гимназия.

„Много се радвам, че не ми стигна бала“, смее се той и допълва, че основният плюс на ТУЕС е общността. „Тук хората имат еднакви цели, те са по-широкоскроени и не те е страх да обсъждаш с тях желанието си да имаш собствен бизнес и да се развиваш“.

Като различно училище определя ТУЕС и Искрен Александров, допълвайки, че то дава възможности, които не се срещат другаде в IT сферата.

Преподавателите по специалните предмети, повечето от които са бивши възпитаници на техническото училище, а днес и представители на бизнеса, знаят кои са смислените неща, на които да ни научат, подчертава Християн Радев. „Не учим суха теория, която повече няма да ни трябва“.

1, 2, 3… 12

Амбициите на четирите момчета не се изчерпват с победата на хакатона. Калоян Георгиев ще продължи обучението си в Американския университет, Християн Радев и Данаил Йорданов в Техническия, а Искрен Александров е избрал учебно заведение в Нидерландия.

Трима от тях вече работят в елитни технологични компании и признават, че фирмите се борят за талантите от ТУЕС още на ниво стаж, виждайки потенциала на младите кадри.

Християн Радев, който отхвърля предложенията за работа, пък избира пътя на предприемача. Той се съсредоточава върху дипломната си работа. Признава, че идеята за нея носи от дълго време в главата си, а амбицията му е проектът да се реализира и на пазарно ниво.

„Знаем, че шансовете ни да се провалим са много по-големи, отколкото да успеем, но ще се пробваме“, казват четиримата.

Предстои им още едно събитие от училищния календар на ТУЕС – StartUP Weekend, в което възнамеряват да участват. Именно на него проектите, родени на Hack TUES и TUES FEST, получават възможност за развитие.

Четирите момчета споделят, че имат идеи, но в момента са фокусирани върху матурите и защитата на димпломна работа, които им предстоят в непосредствено бъдеще. След това ще се съсредоточат върху създаването на собствени стартъпи.

Училище, което те кара да мислиш

Обучението в ТУЕС обаче не е само „цветя и рози“, признават момчетата и цитират думите на учителка, според която тук не е срамно да повториш годината.

И допълват, че не техническите, а общообразователните предмети най-често ги затрудняват, шеговито определяйки ги като „загуба на време“.

Най-ценното за четиримата дванадесетокласници пък са техническите плюс социалните умения, придобити в извънкласните дейности.

„Това училище ме накара да мисля“, посочва Данаил Йорданов.

Менторите

ТУЕС е едно от малкото учебни заведения в страната, което предлага подкрепата на ментори на учениците си.

Благодарение на тях те се развиват не само в сферата, в която са избрали да работят, но и се научават да градят собствения си бранд и да усъвършенстват личността си.

„Много хора се оплакват, че им е трудно да си намерят работа, докато в ТУЕС това е едно от най-лесните неща“, казва Данаил Йорданов, изтъквайки възможността да се докоснеш до представители на бизнеса в ролята им на ментори.

На въпроса „кой е менторът, повлиял им най-сериозно“, и четирите момчета посочват Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС). И подчертават, че тя винаги е насреща – независимо от естеството на въпросите и проблемите.

От своя страна, тя заявява: „Винаги съм казвала, че младите хора не са бъдещето ни, те са нашето настояще, което е усмихнато, можещо и светло.“