България неведнъж попада в класациите като евтин вариант за почивка. В последните месеци редица хотели, опериращи у нас, също намериха място в престижни ранглисти.

Завръщането на туристите, както и все по-мащабното навлизане на нискотарифните превозвачи правят страната ни още по-лесно достъпна за чуждестранните туристи.

Колко у тях почиват у нас и накъде се насочват? 

Данни на Националния статистически институт показват, че през първите три месеца на 2023 г. местата за настаняване у нас са отчели с 22% повече нощувки.

Регистрира се и ръст от 7.7% на чуждестранните туристи спрямо периода януари-март на 2019 г. (преди пандемията от COVID-19).

София

През първите три месеца на 2023 г. в столицата са реализирани 491.7 хил. нощувки, от които 305 хиляди са на чуждестранни гости.
 

Това е със съответно 22.5 и 14.2% повече спрямо сравнимия период на 2019 г.

Пловдив, Варна и Бургас

Най-силен ръст по брой на реализираните нощувки се отчита в Бургас – близо 63%. Един от най-старите градове в света - Пловдив, е с ръст от 41%, докато нарастването на нощувките във Варна е с близо 13%. 

Именно в Морската столица обаче се отчита най-голямо повишение на нощувките от чужденци (около 70%) спрямо 27% за Пловдив и 9.67% за Бургас, показват изчисления на Darik Business Review, базирани на националната статистика.