Онлайн търсачката Neeva, която не използваше реклами и тракери и беше основана от бивш шеф на рекламата в Google, спира работа.

Тя работеше на абонаментен принцип вместо да показва реклами, но изпитваше трудности с привличането на абонати.

Наскоро тя започна да показва и генерирани от изкуствен интелект (AI) отговори на търсения.

Сега от компанията казват, че ще се опитат да надградят постигнатата експертиза при предоставянето на тези отговори и проучват други възможности, свързани с изкуствения интелект.

Търсачката ще преустанови работа на 2 юни, а потребителите ще получат обратно средствата си за неизползваната част от своя абонамент.

Neeva беше създадена от Сридхар Рамасвани, който преди това е работил в Google в продължение на 16 години и е ръководил рекламния бизнес на технологичния гигант.

Преди време той заяви пред BBC, че технологичният сектор е започнал да "експлоатира" данните на хората - нещо, от което той вече не иска да бъде част.

В свой блогпост сега обаче той и съоснователят на Neeva Вивек Рагунатан казват: "По време на това пътешествие установихме, че е едно нещо да създадеш онлайн търсачка и съвсем другo нещо да убедиш редовните потребители в необходимостта да преминат към по-добър избор."

Те казват още, че са били изправени срещу "добре oкопали се организации с безкрайни ресурси". Основателите на търсачката също така отбелязват и "различната икономическа среда" от пускането на продукта през октомври.

"Обратно на общоприетото схващане, да накарамe потребителите да плащат за по-добро изживяване беше по-малък проблем, в сравнение с това да ги накараме да изпробват нова търсачка," казват още те.

Търсачката има около 50 служители, а при пускането си беше набрала 77.5 млн. долара от инвеститори.

От компанията обявиха, че сега търсят търговски възможности за прилагане на опита си в AI, особено при големите езикови модели, които стоят зад чатботове, като ChatGPT.