Международната организация на комисиите за ценни книжа (IOSCO) представи първия глобален подход за регулиране на криптоакивите и свързаните с тях дигитални пазари.

В основата им са извлечените поуки от миналогодишния фалит на борсата FTX, който породи опасения относно защитата на потребителите.

Индустрията, която обикновено трябва да се съобразява единствено с проверки за пране на пари, призоваваше за глобален подход към регулациите, тъй като в момента отделните юрисдикции следват собствени правила.

Предприетите ходове за изготвянето на глобална регулаторна рамка стартираха, след като заради ликвидна криза криптоборсата FTX влезе в процедура по несъстоятелност през миналия ноември, което пък предизвика намеса от регулаторните органи по света.

Представените днес препоръки представляват "повратна точка в подхода към много ясните и непосредствени рискове за защитата на инвеститорите и целостта на пазара," заяви председателят на IOSCO Жан-Пол Серве.

Предложените стандарти засягат справянето с конфликти на интереси, пазарни манипулации, трансгранично регулаторно сътрудничество, попечителство на криптоактиви, оперативни рискове и третиране на клиенти на дребно.

Планираните 18 правила прилагат установени отдавна предпазни мерки от страна на традиционните пазари за елиминирането на конфликти на интереси между отделните страни на една крипто трансакция.

От регулаторния орган заявиха, че са си поставили за цел да финализират тези стандарти до края на годината и очакват 130-те членове на организацията в световен мащаб да ги използват, за да запълнят бързо пропуските в своите правилници.

IOSCO, в която членуват регулатори, като щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), Японската агенция за финансови услуги, британският финансови регулатор FCA и германският BaFin, в момента проучва общественото мнение относно предложените регулации.

Тази стъпка идва, след като по-рано през месеца Европейският съюз финализира първия в света набор от всеобхватни правила в сферата, което постави под натиск Великобритания, САЩ и други държави да изготвят свои мерки.