Според някои икономисти и инвеститори, криптовалутите могат да бъдат използвани като защита срещу високата инфлация, тъй като не са обвързани с монетарната политика на централните банки и могат да запазват вътрешната си стойност. Историята на крипто активите обаче е твърде кратка, за да докаже това твърдение, се посочва в анализ на S&P Global, цитиран от електронното издание CoinDesk. 

"На теория крипто активите биха могли да бъдат използвани за защита срещу инфлацията, но на практика все още няма достатъчно данни, които да потвръждават това", се посочва в анализа на агенцията. Тя обръща внимание на слабата корелация на биткойна с очакванията за инфлацията в Съединените щати. 

Привържениците на криптовалутите считат биткойна, който е най-големият дигитален актив в света по пазарна стойност, като актив, подходящ за съхраняване на стойност, какъвто е златото, например. Според тях, това е възможно благодарение на програмирания код, който намалява наполовина скоростта на разширяване на предлагането на биткойн на всеки четири години.

Свиването на наградата за "копаенето" на криптовалути наполовина противоречи на непрекъснато нарастващото предлагане на фиатни пари в световен мащаб. Застъпниците на криптовалутите смятат, че масовото печатане на пари от централните банки е основният фактор, който подклажда инфлацията. 

По-широкият крипто пазар, включително приложенията за децентрализирано финансиране (DeFi), се счита за алтернатива на централизираната банкова система.

Историческите данни обаче показват друго. Констатациите на S&P показват, че историческата корелация между дневната възвръщаемост на S&P BDMI (крипто индекса на агенцията), от една страна, и 2-годишните и 10-годишните инфлационни очаквания в САЩ, от друга, е само 0.1. 

С други думи, има малка връзка между крипто пазара и инфлационните очаквания. Необходима е много по-силна корелация от поне 0.75, за да се потвърди тезата за защитните характеристики на криптовалутите срещу инфлацията.

Пазарната стойност на биткойн се понижи с над 70% миналата година, въпреки че инфлацията в САЩ, измерена чрез индекса на потребителските цени, беше средно 8%.

През последните пет години са били регистрирани няколко периода, в които увеличението на инфлационните очаквания не е успяло да повиши оценките на крипто пазара. Имало е периоди, когато двете са били едновременно положителни или отрицателни.

За разлика от това, експертите на S&P посочват, че дневната възвръщаемост на златото последователно проследява инфлационните очаквания от 2013 г. насам, и съществуват доказателства за причинно-следствената връзка между 10-годишния индекс на очакванията за инфлацията и индекса S&P GSCI Gold при 95% ниво на съвпадение.

Тестът за причинно-следствената връзка на Грейнджър е начин за проверка на статистически хипотези. Той определя дали дадена поредица от данни е полезна при прогнозирането на друга. 

"Този тест се проваля при използването на биткойна като метод за защита срещу инфлацията", се посочва в анализа на S&P Global.
В същото време криптовалутите изглеждат чувствителни към нивата  на лихвените проценти в икономиката и са склонни да се движат в обратна посока на доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ, която е по-податлива на очакванията за ллихвите, отколкото доходността по държавните ценни книжа с по-дълъг срок.

„На тримесечна база лихвените проценти и крипто индексът показват обратна корелация през 63% от времето от май 2017 г. насам. Това ниво нараства до 75% от май 2020 г., след началото на пандемията от COVID-19“, се посочва още в анализа на S&P Global.