Когато потребители харчат заработените си с тежък труд пари за стоки и услуги, те обикновено не са в настроение за проблеми или подвеждащи оферти и реклами.

Въпреки това, потребители в САЩ са се натъкнали на множество подобни случаи през миналата година.

Федерацията за защита на потребителите в страната публикува годишния си доклад с оплаквания за 2022 г.

Организацията е трябвало да се занимае общо с близо 600 000 оплаквания и е успяла да възстанови над 740 млн. долара на потребители чрез посредничество, принудителни съдебни действия и други методи, обявиха от CFA.

И макар това да са агенции, в които на практика всеки може да подаде жалба, те са особено полезни за хора, които не разполагат с времето и средствата да разрешават подобни проблеми сами или да водят съдебни спорове с компании.

Най-много оплаквания от потребители в САЩ през 2022 г. са получени заради продажбата и ремонта на нови и употребявани автомобили. Тази категория заема първото място в седма поредна година, според CFA.

Когато се опитват да купят, наемат или поправят своите автомобили, “потребителите си подавали жалби за добавени продукти и услуги, подвеждаща реклама и механични проблеми,” се посочва в доклада.

Ремонтите и обновяването на дома заемат второто място по най-много жалби.

Кой не иска да живее в нов и обновен дом или поне в такъв, в който всичко функционира добре? За да се свърши добре работата, обаче се оказва, че са необходими много нерви.

“Много потребители са се оплакали през миналата година от некачествени и недовършени ремонтни работи по дома, извършени от хора без подходящия лиценз или опит за това,” се казва в доклада на CFA.

“Потребителите често плащат за услугите предварително и впоследствие имат проблеми с възстановяване на парите или корекции на некачествено свършена работа,” допълват от федерацията.

Потребителски дълг и кредити е третата най-проблематична категория за миналата година.

Един от случаите, посочени в доклада на CFA, е за испаноговорящ притежател на кредитна карта, който имал промоционална лихва по нея. За да избегне по-високата лихва след изтичането на промоционалния период, клиентът трябвало да погаси целия си баланс до определена дата.

Той опитал да направи точно това малко преди изтичането на промоционалния период, но имало проблем с компютърната система на компанията в продължение на няколко дни. След това му приложили лихвения процент, който клиентът е щял да избегне, ако системата им работела.

Когато клиентът се свързал с компанията, за да обясни ситуацията, му било казано, че трябва да плати лихвата, която възлиза на близо 2 000 долара.

От местния офис на организацията за защита на потребителите обаче напомнили на компанията, че самата тя е признала за грешка в системата си и в крайна сметка, клиентът получил обратно парите си заедно с извинение.

Останалите категории, в които са получени най-много потребителски оплаквания през миналата година, са проблеми при пазаруването на дребно, отношенията наемодател-наемател, измами, здравеопазване и благосъстояние, домашно обзавеждане и домакински уреди, комунални услуги и пътуване и преместване.