Американски зоопарк се извини, след като видео, показващо как киви на име Паора е галено от посетители, предизвика възмущение в Нова Зеландия.

Това е националната птица на страната, припомня CNN.

Протестите започнаха, след като в социалните медии бяха публикувани видеозаписи на така наречените „срещи с киви“ в зоологическата градина в Маями.

На тях се вижда как нелетящата нощна птица се държи будна с помощта на изкуствено осветление, за да бъде галена от посетители.

Фотографът на дивата природа Холи Нийл, публикувала видео, показващо срещите, казва, че е „ужасяващо“ да видиш киви, третирано по този начин „Птицата се държи будна през деня, въпреки че е нощен вид. Когато се скрие в тъмна кутия, те отварят капака й“, пише тя.

„Срещу 23.36 щатски долара зоологическата градина в Маями ще ви позволи да попречите на нощната застрашена птица киви да спи, като я поставя на изкуствено осветление и разрешава на посетителите да я галят“, допълва тя.

Популацията на птиците, някога наброявали около 12 милиона в Нова Зеландия, е спаднала до едва 68 000, според благотворителната организация Save the Kiwi, а усилията за опазване им са повишили осведомеността относно тяхната уязвимост.

Малко след разпространението на видеоклиповете онлайн петиция „Помогнете за спасяването на това малтретирано киви“ събра хиляди подписи.

„Тя е опитомена и подложена на ярка флуоресцентна светлина четири дни в седмицата, държана е от десетки непознати, галена е, осмивана и третирана като играчка“, се казва в петицията.

„Кивитата са нощни животни, които трябва да се държат в подходящи тъмни помещения и да се безспокоят минимално през този период. Те не трябва да се пипат често или да се изваждат от убежищата им, за да бъдат показвани на обществеността“, се посочва още в документа.

Проблемът привлича вниманието и на новозеландското правителство, чийто представители посочват в Twitter, че ще обсъдят ситуацията с Американската асоциация на зоологическите градини и аквариуми, за да потърсят отговор на опасенията основно настаняването и отглеждането на птицата.

След бурната реакция зоологическата градина в Маями публикува изявление, в което се извинява за третирането на Паора. Повдигнатите опасения „са взети много сериозно и в резултат на това незабавно е прекратена услугата Kiwi Encounter“, се казва в него.

„В момента се разработват планове за изграждане на специално местообитание за кивито, което ще му осигурява подслон и същевременно ще зачита и подкрепя естествените му инстинкти“, твърдят от зоопарка. Птицата няма да има директен контакт с обществеността.

Новината за тежкото положение на Паора достига до най-високите нива на новозеландското правителство, като министър-председателят Крис Хипкинс приветства защитата на птицата.

„Това показва, че новозеландците много се гордеят с националната си птица, когато са в чужбина, и предприемат действия, ако видят, че кивитата са малтретирани“, заявява премиерът пред журналисти.

Департаментът за опазване на Нова Зеландия слага началото на Плана за възстановяване на популацията на кивито през 1991 г. Той включва контрол на хищниците и ангажиране на общността.

Операция Nest Egg пък включва събиране на яйцата на кивитата в дивата природа, излюпването им, отглеждането на малките птици и повторното им връщане в естественото им местообитание. Това увеличава степента на оцеляване на вида, водейки до нарастване на популацията.