Мечът на индийския владетел от 18 век Типу Султан, известен с ролята си във войните в Южна Индия, е продаден за $17.4 милиона на търг в Лондон.

Продажната цена е седем пъти по-висока от прогнозната, счупвайки рекорда за индийски и ислямски предмет, продаван на търг, според аукционна къща Bonhams, цитирана от CNN.

„Мечът има изключителна история, удивителен произход и ненадмината изработка“, посочва Нима Сагарчи, ръководител на групата за ислямско и индийско изкуство в аукционера.

„Не е изненада, че той беше толкова ожесточено оспорван между двама наддаващи по телефона и един наддаващ в залата. Възхитени сме от резултата“, добавя той.

Типу управлява кралство Майсур в Южна Индия между 1782 и 1799 г., спечелвайки си титлата „Тигърът на Майсур“ заради свирепостта, с която защитава своето кралство. Той е пионер в използването на ракетна артилерия и превръща Майсур в най-динамичната икономика в Индия.

Типу е убит от британските сили на 4 май 1799 г., когато те щурмуват столицата на неговото кралство Серингапатам (сега Шрирангапатна). След като владетелят загива, мечът му е даден на британския генерал-майор Дейвид Беърд като знак за неговата смелост, според Bonhams.

Смята се, че Типу е спял в хамак, окачен на тавана на спалнята му, с меча отстрани. Дръжката на оръжието е украсена със златна калиграфия.

„Този грандиозен меч е най-великото от всички оръжия, свързани с Типу Султан, които все още са в частни ръце“, посочва Бруно Винчигера, главен изпълнителен директор на Bonhams.

„Близката му лична връзка със султана, безупречният му произход, проследим до деня, в който е намерен, и изключителната изработка го правят уникален и силно желан“, добавя той.