Аукционна къща Sotheby's ще предложи на търг в Ню Йорк през следващия месец един от най-търсените часовници в света – рядък Patek Philippe 1518 в цвят розово злато, като в света има само 58 в този нюанс.

Моделът 1518 е първият на Patek с хронограф с вечен календар - запазената марка на производителя. Той е известен като "розово върху розово" и представлява рядка версия от 18-каратово розово злато, като от нея са произведени едва 15 броя. Само 10 от тях са предлагани някога на търг.

Това, което прави часовника още по-рядък, е, че той е един от само седемте броя от тази версия, който разполага с "дългия надпис" (Patek Philippe & Co вместо Patek Philippe) върху циферблата си.

Около 1948 г. от Patek Philippe съкращават изписването на името на компанията върху циферблата на всичките си часовници. Този е произведен през 1946 г., така че все още е с по-дългия надпис.

Още нещо, което допринася за редкостта на тази версия - това е един от само трите броя, чийто календар е на френски език.

Всички тези качества превръщат часовника до голяма степен в Свещения Граал на часовниците за сериозните колекционери. Очаква се той да се продаде на цена между 2.5 и 4.5 млн. долара. Имал е само един собственик от първоначалното му закупуване през 1947 г.