Шведският гигант SHL Healthcare открива първото си производствено предприятие в Европа на територията на столичната община Илинден.

Размерът на инвестицията възлиза на 1 640 000 лв., като се очаква да бъдат разкрити 150 нови работни места. Компанията получи сертификат за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции.

Чрез проекта компанията планира да увеличи производствения си капацитет, а част от произвежданата продукция са медицински изделия, като медицински слингове, чорапи с механизъм за лечение на лимфодермия, матрачни системи за болнични легла и други. 

Иван Гладнев, генерален мениджър на SHL Healthcare България ЕАД, споделя ентусиазма си от разширяването: „Вълнувам се да бъда част от тази фаза на растеж на SHL Healthcare. Тя укрепва нашето предложение към клиентите."

Компанията-майка SHL Healthcare AB е създадена през 1989 г. от шведски предприемачи и оттогава e лидер в производството на MedTech. 

Дружеството е производител на устройства за доставяне на лекарства, като автоматични инжектори, инжектори за писалки и инхалаторни системи за големи биотехнологични и фармацевтични компании по света. 

Към момента в компанията работят над 5300 служители, като също така разполага с офиси в Швейцария, Тайван, Швеция, САЩ  и производствена база в Китай.