Постоянно високата инфлация е допринесла за това германската икономика да изпадне в рецесия през първите три месеца на годината.

Най-голямата европейска икономика беше тежко засегната, когато газовите доставки от Русия спряха след инвазията в Украйна, според анализатори.

Тя се е свила с 0.3% в периода януари-март, обявиха от местната статистическа служба. Преди това германската икономика отбеляза спад от 0.5% за последните три месеца на миналата година.

Смята се, че една държава е в рецесия, когато икономиката ѝ се свива в две поредни тримесечия.

"Германският потребител беше поставен на колене под тежестта на огромната инфлация, повличайки със себе си надолу цялата икономика," заяви пред BBC Андреас Шурле, анализатор в DekaBank.

Инфлацията в Германия беше на ниво от 7.2% през април - над средното за еврозоната, но под това на Великобритания, което беше 8.7%.

По-високите цени са оказали влияние на разходите на домакинствата за храна, облекло и мебели. Промишлените поръчки също отслабват, което отразява ефекта от по-високите цени на енергийните продукти върху бизнеса.

"Постоянно високите цени продължиха да бъдат бреме за германската икономика в началото на годината," се казва в изявление на местната статистическа служба Destatis.

Първоначално от Destatis очакваха нулев икономически растеж за първото тримесечие, което предполагаше, че Германия ще избегне рецесията. Ревизираните данни обаче показаха, че разходите на домакинствата са били 1.2% по-ниски, в сравнение с предходното тримесечие.

Правителствените разходи са с 4.9% по-ниски, а продажбите на дребно също падат след ограничаването на правителствените грантове за електромобили и хибриди.

Рецесията не беше толкова сериозна, колкото се посочваше в някои прогнози, предвид това доколко Германия разчиташе на руската енергия. Меката зима и отварянето на китайската икономика помогнаха за смекчаване на ефекта от по-високите цени на енергийните продукти.

Инвестициите на частния сектор и износът нарастват, но това не е достатъчно, за да изведе Германия от "опасната зона" за рецесия, казват анализатори.

"Ранни индикатори предполагат, че слабото представяне ще продължи и през второто тримесечие," казва анализаторът от банка LBBW Йенс-Оливер Никлаш.

Централната банка на Германия обаче прогнозира лек ръст на икономиката през второто тримесечие, като ръст при индустрията се очаква да компенсира стагниращите потребителски разходи.

От МВФ прогнозираха, че Германия ще се представи най-слабо сред най-напредналите икономики в света през тази година, като икономиката ѝ ще се свие с 0.1%, след като от финансовата институция завишиха прогнозата си за британската икономика от свиване с 0.3%, до 0.4% ръст.