„Нужни са само две букви, които точно да опишат големите промени в технологиите тази година: A и I”, казва Microsoft в началото на своята годишна конференция Microsoft Build.

„A и I” са Artificial Intelligence - изкуствен интелект, посочва darik.bg.

Действително темата за AI е основна в ИТ света, като се превърна в такава заради внезапната популярност на ChatGPT. Изглежда сякаш всички се втурнаха да работят по AI проекти, след като ChatGPT привлече вниманието.

Всъщност, разработките вървят от години, но едва сега станаха интересни за повечето хора.

Генерирана от AI снимка на експлозия в Пентагона “взриви“ интернет и срина борсите

Софтуерният гигант е един от големите привърженици на технологията и в частност на т.нар. генеративен изкуствен интелект. Това са умни алгоритми, които могат да създават съдържание и да отговарят на въпроси на потребителите.

Тези системи могат и да извършват определени задачи, отново по команда на човек.

Microsoft е и основен партньор и инвеститор в създателя на ChatGPT – компанията OpenAI. Именно ChatGPT и моделът GPT-4 са използвани и от умната търсачка Bing и Bing Chat на Microsoft, като са допълнително оптимизирани за нуждите на компанията.

Софтуерният гигант работи активно и по още услуги с изкуствен интелект, част от които вече започва да предлага на потребителите.

Бъдещето на транспорта: Какви са предимствата и недостатъците на електромобилите?

Copilot на Windows

Един от големите проекти на Microsoft e Windows Copilot. Компанията казва, че „copilot“ е приложение, което използва изкуствен интелект, за да помага на хората в изпълнението на задачи.

„Смятаме, че копилотът представя нова парадигма в AI софтуера и е значителна промяна на начина, по който софтуерът бива създаван“, казва Microsoft.

Компанията вече развива подобни функции за всички свои основни услуги, включително клауд платформата Azure, както и бизнес приложенията в пакета Microsoft 365.

А от тази година и основният продукт на компанията ще „поумнее“. Windows Copilot е новият проект, който ще внедри изкуствен интелект в операционната система Windows 11.

Испански компании забраняват на служителите си да ползват ChatGPT

Windows Copilot ще поддържа Bing Chat, ще използва допълнителни плъгини и функции, които ще могат да се изтеглят и инсталират през Microsoft Store. Целта е Windows Copilot да бъде платформа, в която ще могат да участват и други компании и разработчици, като предлагат свои идеи за нея.

Това ще позволи създаването на още повече функции и възможности за Copilot, като ще подобри и работата на платформата с други приложения и услуги.

Copilot ще бъде внедрен в Windows 11 и ще може да се активира през лентата със задачи, т.нар. таскбар в дъното на екрана.

Той ще отваря поле за чат, в което потребителят може да въвежда команди, да задава въпроси и да търси съдействие от системата за всичко, свързано с Windows или съвместими приложения.

Екскурзия в Европа за 1000 евро? Изкуствен интелект предлага 10 варианта

Microsoft дава за пример, че потребителят може да каже на Copilot да копира и прехвърли текст или съдържание от едно приложение в друго, да му нареди да намери и промени конкретна настройка в Windows или да му поиска да му напише резюме на даден текст.

Copilot комбинира и познатите възможности на Bing и ChatGPT, които също са внедрени в него.

Освен това той ще може да анализира и случващото се на екрана и да дава препоръки и предложения на потребителя какво да направи. Например, да предложи приложение за обработка на снимка или да я изпрати на колегите.

„Имаме стотици милиони хора, които използват Windows и пренасянето на силата на AI в Windows 11 дава възможност не само да станете по-креативни и по-продуктивни, но и просто всеки ползващ Windows да стане опитен потребител“, казва Панос Панай, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft и главен продуктов директор, в интервю за Engadget.

Windows Copilot ще бъде пуснат за тест през юни, като резултатите от него ще определят и кога технологията ще бъде внедрена в Windows 11 за всички.

От охрана в дискотека до чистач в зоопарка: Какви са първите работни места на звездите?

Отговорният AI

Microsoft обръща внимание и на темата за отговорна разработка на AI. Иначе казано, да се гарантира, че технологията няма да навреди на хората. Компанията казва, че една от основните ѝ цели е да създава AI така, че да гради доверие.

Тя е подготвила и нови услуги, които да помогнат в постигането на тази цел. Например ново табло „Responsible AI” за Azure Machine Learning, в което потребителите ще могат да преглеждат как големите модели на някои алгоритми са изработени, обучени и тествани.

Експертите ще могат да използват таблото, за да откриват грешки в моделите или други проблеми и да помагат за тяхното отстраняване преди даденият алгоритъм да бъде пуснат за използване.

„Виждах себе си на различни възрасти и на различни места...“: Какво сънува изкуственият интелект?

Новата услуга Azure AI Content Safety пък ще бъде интегрирана в множество продукти на Microsoft. Тази платформа ще може да се използва от фирмите, които искат да внедрят генеративен AI в свои приложения или услуги.

Системата ще помага за защита на съдържанието от грешки или опити за злоупотреби.

Всичко това е само началото на ерата на изкуствения интелект. Умните технологии тепърва ще се развиват и ще предлагат все повече възможности. Това са само първите стъпки на AI, а неговият истински потенциал дори още не е загатнат.