Борсовите индекси и цените на суровините се повишават след новината за постигнатата сделка за тавана на дълга в САЩ, договорена между администрацията в Белия дом и републиканската опозиция. 

Днес в Щатите е официален почивен ден, в който се чества паметта на загиналите през войните, така че реакцията на Уолстрийт ще стане ясна чак във вторник, но на останалите места по света инвеститорите засега са оптимистично настроени. 

В сутрешната търговия в понеделник водещият борсов индикатор в Япония Nikkei 225 достигна 33-годишен връх, повишавайки се с близо процент.

До голяма степен оптимизмът беше генериран от повишенията на акциите на финансовите компании и на производителите на чипове, които продължават да се възползват от очакванията, че интересът към изкуствения интелект ще стимулира търсенето тази година.

На стоковите пазари петролът също получи подкрепа от новината за постигнатото споразумение между американския президент Джо Байдън и висшия републиканец в Конгреса Кевин Маккарти. 

Тепърва предстои сделката да бъде гласувана, като все още не е сигурно дали ще спечели необходимата подкрепа, но тя все пак спомага за облекчаване на опасенията относно предстоящия фалит на САЩ.

Продължилите седмици наред интензивни преговори държаха петролните пазари "на нокти". Перспективата за държавен фалит предизвика опасения, че влошаващите се икономически условия ще подкопаят търсенето на петрол тази година.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 0.84%, до ниво от 73.28 долара за барел, докато тези на сорта брент регистрираха ръст от 0.7 на сто до 77.55 долара за барел. 

Щатският долар остана стабилен в понеделник, тъй като икономическата устойчивост в Съединените щати увеличава шансовите за нови повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

"Зелените пари" дори достигнаха шестмесечен връх спрямо японската йена, която се търгува на ниво от 140.91 спрямо долара.