Президентът на САЩ Джо Байдън и висшият републиканец в Конгреса Кевин Маккарти постигнаха предварителна сделка за вдигане на тавана на дълга на федералното правителство от настоящите 31.4 трилиона долара в събота вечерта. Ако споразумението бъде одобрено от законодателите, ще бъде сложен край на продължилата месеци безизходица, съобщава Ройтерс.

Сделката обаче беше обявена без никакви празненства и в двата лагера, като по-скоро отразяваше горчивия тон на преговорите и трудния път, който трябваше да бъде изминат, за да се избегне възможността Съединените щати да не могат да изплащат дълговете си от началото на юни.

„След като президентът губеше време и отказваше да преговаря в продължение на месеци, сега постигнахме принципно споразумение, което е достойно за американския народ“, написа Маккарти в Twitter.

Байдън нарече сделката „важна стъпка напред“ в изявление, като каза, че споразумението представлява компромис, което означава, че не всеки получава това, което иска. 

"Това е отговорността на управлението“, заяви Джо Байдън. 

Сделката ще увеличи лимита на дълга до януари 2025 г., като същевременно ще ограничи разходите в бюджетите за 2024 г. и 2025 г., ще върне неизползваните средства от програмите за COVID-19, ще ускори процеса на издаване на разрешителни за някои енергийни проекти и ще включва допълнителни работни изисквания за програмите за хранителна помощ за бедните американци .

Байдън и Маккарти трябва да намерят труден компромис, който да мине както през Камарата на представителите с мнозинство на републиканците 222 на 213, така и през и Сената, където пък демократите доминират с 51 на 49. Законопроектът се нуждае от двупартийна подкрепа, преди да може да бъде подписан от президента.

Преговарящите се съгласиха да ограничат инвестиционните разходи, които не са свързани с отбраната, до нивата от 2023 г. за една година и да ги увеличат с 1% през 2025 г.

„Има исторически намаления на разходите, последващи реформи, които ще измъкнат хората от бедността, ще ги превърнат в работна сила, и ще овладеят прекомерното използване на правителството. Няма нови данъци, няма нови правителствени програми“, каза Маккарти.

Сделката ще предотврати икономическия фалит, стига да бъде прокарана през Конгреса, преди Министерството на финансите да изчерпи необходимите средства за покриване на всичките си задължения. Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън предупреди в петък, че ще се стигне точно до такава ситуация, ако проблемът с тавана на дълга не бъде решен до 5 юни.

Републиканците, които контролират Камарата на представителите, настояха за рязко съкращаване на разходите и бяха остро критични към сделката. 

Републиканският представител Боб Гууд, член на консервативната фракция на свободата на Камарата, написа в Туитър, че е чул, че сделката ще увеличи дълга с 4 трилиона долара, и добави, че, "ако това е вярно, не е нужно да чува нищо друго".

"Никой, който се счита за консерватор, не би могъл да оправдае подкрепата за такова нещо", заяви той. 

Републиканците казват, че искат да намалят разходите, за да забавят растежа на дълга на САЩ, който сега е приблизително равен на годишното производство на икономиката на страната. Байдън и демократите пък настояват за увеличаване на данъците за богатите и компаниите, за да намалят дълга, като същевременно увеличават разходите за програми като безплатните общински колежи.

Дългият застой с повишаването на тавана на дълга изплаши финансовите пазари, натежавайки върху акциите и принуждавайки Съединените щати да плащат рекордно високи лихви при някои продажби на облигации. Фалитът обаче би нанесъл много по-тежки щети, казват икономистите, тъй като може да тласне нацията към рецесия, разтърсвайки световната икономика и да доведе до скок на безработицата.

Байдън в продължение на месеци отказваше да преговаря с Маккарти за бъдещи съкращения на разходите, изисквайки законодателите първо да приемат „чисто“ увеличение на тавана на дълга без други условия и да представят предложение за бюджет за 2024 г. в противовес на неговия бюджет, издаден през март.

Двупосочните преговори между Байдън и Маккарти навлязаха в последната си, най-активна фаза на 16 май.

Работата по повишаване на тавана на дълга далеч не е свършена. Маккарти се зарече да даде на членовете на Камарата 72 часа да прочетат законодателството, преди да го изнесат на залата за гласуване.

Това ще бъде тест дали ще се намерят достатъчно умерени членове, които да подкрепят компромисите в законопроекта, за да се преодолее съпротивата както от крайно десните републиканци, така и от прогресивните демократи, за да се постигне обикновено мнозинство.

След това ще трябва да премине през Сената, където ще са необходими поне девет републикански гласа, за да успее. Има много възможности във всяка камера по пътя за забавяне на процеса.