Венецианските власти разследват петно ​​от флуоресцентно зелена вода, появило се в известния Канале Гранде в неделя сутрин.

„Тази сутрин петно ​​от фосфоресцираща зелена течност се появи в Канале Гранде, близо до моста Риалто. Свикана е спешна среща с полицията, за да се разследва произходът му“, написа в Twitter ръководителят на регион Венето Лука Зая.

Говорителят на местния префект каза пред CNN, че незабавно са взети проби от водата, прегледани са записите от камерите за видеонаблюдение и са разпитани местните гондолиери и капитани на лодки дали са видели нещо подозрително.

Зеленото петно ​​е забелязано за първи път около 9:30 сутринта. То нараства бавно, според множество изображения, публикувани в социалните медии, които показват гондоли, водни таксита и водни автобуси, плаващи през изумрудената субстанция.

Градският съветник Андреа Пегораро незабавно обвини екоактивисти, атакуващи обекти на италианското културно наследство през последните месеци.

Групата Ultima Generazione, която изсипа въглен във фонтана ди Треви в Рим миналия уикенд, обаче посочи пред CNN, че не носи отговорност за този акт.

Италианската противопожарна служба посочва в Twitter, че помага с предоставянето на „проби и техническа помощ“ на ARPA Veneto - регионалната агенция, която наблюдава екологичното състояние на Канале Гранде, „извършваща анализ, за ​​да установи естеството на веществото във водата. ”

В мрежата се появиха различни теории, включително, че това може да са водорасли или незаконно разпръснато в канала вещество.

Това не е първият път, в който се наблюдава промята в цвета на Канале Гранде.

През 1968 г. аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру боядисва водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин, по време на годишното Венецианско биенале.

Този ход цели привличане на вниманието към екологичните проблеми и връзката между природата и цивилизацията.

Любопитното оцветяване се появява в момент, в който във Венеция се провеждат събитието с лодки Vogalonga, създадено за възстановяване на венецианските традиции и привличане на внимание към околната среда, както и архитектурното биенале, открито миналия уикенд.