Търсенето на жилищни имоти в лъскавата столица на Обединените арабски емирства – Дубай, достига рекордно високи нива в първите два месеца на 2023 г., става ясно от нов доклад на имотната компания CBRE.

Само през февруари на жилищния пазар в Дубай са сключени 8 515 сделки, което е с цели 43.9% повече на годишна база. През първите два месеца на 2023 г. в Дубай са сключени общо 17 741 сделки с жилищни имоти.

Извън имотния пазар, икономическият бум в Дубай е очевиден и в ежедневието.

Изглежда, че всяка седмица нов луксозен ресторант отваря врати в пустинното емирство, което се превръща от малко рибарско селце в съвременен метрополис само за няколко десетилетия. Баровете в центъра на града са препълнени през повечето вечери.

Местните власти наскоро отчетоха рекорден пътен трафик и използване на обществения транспорт за последната година. Жители често се оплакват, че поръчването на такси във всяка вечер от седмицата, дори и в понеделник, отнема повече време от когато и да било.

И макар някои от жителите на Дубай, 90% от които са чуждестранни служители, да намират за неудобство поръчването на такси или резервацията в ресторант, рязкото - и в някои случаи екстремно повишение на наемите, засяга много от тях най-тежко.

“Увеличение от 60%,” отговаря пред CNBC живеещ в Дубай консултант на въпроса с колко е нараснал наемът му на годишна база. Консултантът, който живеел в луксозния финансов район DIFC, решил да се премести вместо да плаща новия наем.

Няколко други жители на DIFC казват, че наемодателите увеличават наемите с 50% или повече, като в резултат на това много от тях са се преместили в по-малко жилище или в други райони.

Според местните имотни регулации, наемодателите не могат да увеличават наема повече от определен процент, базиран на настоящата пазарна стойност на имота. Финансовият център DIFC обаче е отделно юридическо лице и не подлежи на тези правила.

Дори и извън DIFC обаче, наемите и продажните цени скачат.

“Няма достатъчно имоти. Местните служби отчитат 8% налични имоти, което е най-ниското ниво от 2008 г.,” казва Назли Акар, имотен агент в D&B Properties.

“Собствениците на имоти са наясно с това и по тази причина продължават да повишават наемите. И повярвайте ми, има хора, които са готови да плащат тези цени.”

Наемодателите намират начини да заобикалят правилата, прогонвайки наемателите, като заявяват, че те ще се нанасят в имота или пък ще го продават, след което го отдават на нов наемател срещу много по-висок наем от определените лимити.

Тази практика е незаконна, но се случва често, защото много наематели не познават правата си, казват брокери.

Акар казва, че наемите са се удвоили в различни квартали на Дубай в периода между 2021 г. и днес. Същото важи и за цените на имотите. Според данните на CBRE, продажбите цени нарастват средно с 11.5% в годината до февруари 2023 г.

Много продавачи обаче реализират много по-голяма доходност. Пожелал анонимност чуждестранен служител в Дубай казва, че купува жилищен имот за приблизително 4 млн. дирхама (1.09 млн. долара) в началото на 2021 г. След това го продава на двойна цена в рамките на година.

Настоящата среда е много различна, в сравнение с началото на 2020 г. Още преди пандемията имотният сектор в Дубай отчиташе около 25% спад в предходните пет години най-вече заради свръхпредлагане на пазара.

С формирането на дъно през пролетта на 2020 г. купувачи изкупуваха евтини имоти, обновяваха ги и започваха да ги отдават на наематели и туристи, след като Дубай отвори врати за посетители и инвеститори, докато по-голямата част от света оставаше затворена.

В рамките на 18 месеца секторът реализира драстично възстановяване.

Точно както много собствениците на имоти се възползват от днешния пазар, за да продават изгодно, наемодателите знаят, че с притока на повече хора в Дубай продължава да има желаещи да плащат по-високи наеми.

“Пазарът на наеми в момента е абсолютно полудял,” казва Рикардо Скала, брокер на луксозни имоти в Дубай. “През последната година и половина цените са се удвоили и утроили.”

Според проучването на CBRE, в 12-те месеца до февруари 2023 г. средният наем в Дубай е нараснал с 27.7%.

Известният изкуствен остров във формата на палма Palm Jumeirah е любимо място за наемателите и купувачите, които искат да имат жилище със собствен плаж и е лидер по-най-високи наеми.

Средният годишен наем на апартаменти и вили на острова достигна 260 467 дирхама (70 920 долара) и 1 017 614 дирхама (277 079 долара), респективно, през февруари.

Руски купувачи

На този етап е добре известно, че зад значителен дял от миналогодишните имотни сделки в Дубай стоят руснаци. Ако човек се разходи из по-популярните места в Дубай, е почти невъзможно да не чуе руска реч.

“Заради войната между Русия и Украйна отчитаме прилив на руски клиенти,” казва Акар. “В края на третото тримесечие на 2022 г. хората от тази националност са осъществявали най-много сделки. Собствениците на имоти са наясно с това и се възползват.”

Увеличава се и броят на купувачите от Германия, Швейцария, Италия и Великобритания, казва Скала.

Политиката на Обединените арабски емирства да прави бизнес с хора от всички националности, в това число и израелци, които не могат да влизат в няколко мюсюлмански държави, и руснаци, срещу които има сериозни санкции на Запад, се отплаща, както и относително нормалната обстановка в Дубай през по-голямата част от пандемията от COVID-19.

Различните либерализиращи социални и икономически реформи в последните години също привлякоха нови жители и компании.

Дубай знае точно какво прави

“Мисля, че властите в Дубай знаят точно какво правят. Те действат много умно и изпълняват своя план. Като се замислите, всеки път, когато някъде по света се случи нещо, било то конфликт или проблем, мога да гарантирам, че в рамките на 14 дни Дубай обявява някакъв стимул, който позволява на хората да дойдат в емирството.”

Междувременно, никой не очаква цените на имотите да падат скоро. Хюсеин Саджвани, основател на голямата строителна компания Damac, е положително настроен спрямо Дубай и очаква пазарът да продължи да расте.

“В Дубай става скъпо и ще става още по-скъпо, такъв е животът,” казва Саджвани пред CNBC през януари. “Това е така, защото има много богати хора от големи корпорации и търсенето нараства, а те могат да си позволят да плащат цените,” допълва той.

На въпрос дали високите цени ще оставят хората извън пазара, той казва, че не смята, че това ще се случи. Някои от наемателите в града обаче може би са на друго мнение.