Въпреки че Италия е една от най-популярните страни за посещение в Европа, тя е и фантастична дестинация, която да наречете свой дом.

С изобилие от исторически и културни забележителности (включително огромните 58 обекта от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО), перфектни малки градчета, космополитни градове, прекрасни плажове, снежни планини и световноизвестна кухня, страната е мечта за експатите, търсещи най-добрата комбинация работа-отдих.

Но Италия предлага и добро качество на живот. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, само три процента от италианските служители се оплакват от дълго работно време - много по-малко от средните 10 процента в световен мащаб.

Италианците се радват на по-добра продължителност на живота (84 години), по-висока гражданска ангажираност и ниски нива на престъпност.

Така че, ако обмисляте да смените адреса си, ето осем от най-добрите места за живот в Италия.

Милано

Pixabay

Топ дестинация за мода и дизайн, Милано е творческото и икономическо сърце на Италия. Градът перфектно балансира своя модерен дух с древното си минало, обслужвайки артисти, предприемачи и световни компании.

Милано е и в челните редици по устойчивост. „Днес има голям фокус върху околната среда с енергоспестяващи сгради, както и услуги за споделяне на автомобили, скутери и велосипеди за намаляване на трафика“, казва Бенедета Вигано, собственик и главен изпълнителен директор на Giorgio Viganò Real Estate, пред Travel + Leisure.

„Депресивните райони от миналото днес са едни от най-оживените места за закупуване на жилище с високо качество на живот в квартал с малки магазинчета и ресторанти, нови зелени площи и добри училища,“ допълва той.

Благодарение на разширяването на системата на метрото с две нови линии и три големи летища наблизо, Милано е транспортен център, лесно достъпен от всяка точка на Европа или света.

Болоня

Pixabay

Кулинарната столица на Италия наскоро зае първата позиция в класацията за най-добро качество на живот на Il Sole 24 Ore. Простирайки се от Апенините до долината на река По, Болоня се радва на топло и слънчево време през по-голямата част от годината.

Столицата на провинция Емилия-Романя също така отбелязва висок резултат в категориите богатство и бизнес, безопасност и обществено здраве и демография.

Миналата година емблематичните сводести аркади на Болоня, които датират от 13 век, бяха добавени към списъка на ЮНЕСКО със световно наследство.

Ла Граса, както Болоня е известна със своите кулинарни традиции, е и най-старият университетски град в Европа, като Университетът на Болоня е на 161-во място в световен мащаб по качество на образование.

Болцано

Pixabay

Ако прохладният планински бриз, алпийската природа (включително спиращите дъха Доломити) и уникалната комбинация от италианска и австрийска култура ви звучат като идеалното място за живот, тогава Болцано трябва да е начело в списъка ви.

Като столица на Южен Тирол, близо до Австрия и Швейцария, този град с население от над половин милион души предлага третия най-добър стандарт на живот в Италия. С най-високото ниво на заетост в страната, жителите на Болцано печелят от високите нива на разполагаем доход и спестявания.

„Благодарение на добрата икономика и отличните условия на живот, населението нараства през последните 70 години. Пазарът на недвижими имоти е много стабилен и расте непрекъснато заедно с икономиката на региона и развитието на неговата инфраструктура“, казва Александър Бенедети, брокер в Benedetti Real Service.

Той обяснява, че местният пазар на недвижими имоти е силно регулиран, като около 80 процента от имотите подлежат на „ангажимент, че са обитавани от някой, който работи в Южен Тирол или е пребивавал тук поне пет години“.

Бенедети отбелязва, че този закон има положително въздействие върху местната икономика и социалния живот, тъй като имотите се използват като основни жилища, а местните услуги остават стабилни и надеждни през цялата година.

Флоренция

Pixabay

Перлата в короната на Тоскана и родно място на италианския Ренесанс, Флоренция е музей на открито.

Дори жителите му не могат да се наситят на безкрайната му красота, включително емблематичния Пиаца дел Дуомо, вековния Понте Векио, романтичната река Арно и безброй музеи и галерии от световна класа, които превръщат града в център на изкуството.

Флорентинците се намират на кратко разстояние с кола от някои от най-зашеметяващите гледки към хълмовете на Тоскана.

„В провинцията извън Флоренция стигаме до хълмовете Кианти - земята на италианското сухо червено вино кианти, което е идеално за съчетаване с флорентинска пържола или домашно приготвени талиатели,” казва Данило Ромолини, мениджър продажби в Romolini Immobiliare — Christie's International Real Estate.

Той добавя, че бъдещите обитатели на региона имат много възможности за избор, когато става въпрос за бъдещия им дом - от очарователни имоти и апартаменти с вековни фрески до грандиозни дворци и ренесансови имения.

Флоренция се нарежда на трето място в доклада за качеството на живот на Il Sole 24 Ore и е победител в категории култура и свободно време.

Олбия

Ако животът на остров е тъкмо за вас, тогава помислете за Олбия - един от най-големите градове на Сардиния. Като една от само петте сини зони в света, жителите на този средиземноморски остров водят дълъг и здравословен живот, поглъщайки витамин D по перфектната брегова ивица на Олбия.

„Освен това гражданите на Олбия имат достъп до две нови болници: Giovanni Paolo II и Mater Olbia.

Оживената главна улица, наречена Il Corso di Olbia, е домакин на безброй събития и развлечения през цялата година и предлага голямо разнообразие от ресторанти с добра храна и модерни клубове“, според Маура Манкони, брокер в Maior Capital.

С летище и пристанище, градът е лесно достъпен от континентална Италия, както и от международни дестинации. Манкони обаче добавя, че докато недвижимите имоти в Олбия са все още сравнително достъпни, цените непрекъснато растат.

През декември 2022 г. средната цена на квадратен метър в Олбия е 3168 евро - около седем процента по-висока спрямо декември 2021 г., по данни на италианския уебсайт за недвижими имоти Immobiliare.it.

Стреза

Pixabay

Наречен „перлата на езерото Маджоре“, Стреза е идеалната база за търсещите живот без стрес в курортен стил с невероятни гледки към езеро и планина.

Този елегантен град, разположен на западния бряг на езерото в провинция Вербано-Кузио-Осола, е само на час път от оживения Милано.

Като врата към Боромейските острови и дом на много величествени вили, дворци в стил ар нуво и крайбрежна алея, Стреза е популярна туристическа дестинация, но успява да запази своя причудлив и изискан начин на живот, като повечето от развлеченията и нощния живот са съсредоточени в нейния стар град.

През декември 2022 г. цените на имотите в града достигат почти 3000 евро на квадратен метър, докато имотите под наем се отдават за 9.13 евро на квадратен метър.

Сиена

Pixabay

„Сиена е завладяващо място за живот – гордеещо се с цялата красота на исторически град, но с удобствата на градския живот и без хаоса на по-големите градски зони,“ казва Росалба Сейл, агент по недвижими имоти в Tamagnini Luxury Estate.

Този средновековен град в сърцето на Тоскана има исторически център, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1995 г. и предлага близост до някои от най-известните винарски региони на Италия.

Като дом на един от най-старите университети в Европа, Сиена печели от притока на италиански и международни студенти, допълващи динамичната развлекателна сцена на града.

Тази година Сиена заема четвърто място в проучването на Il Sole 24 Ore, класирайки се високо в категории, като отглеждане на деца и здравеопазване.

Рим

Pixabay

Докато Вечният град спада с 18 места - до номер 31, в класацията на Il Sole 24 Ore, Рим все още се нарежда сред първите градове в Италия по отношение на заетостта и бизнеса, демографията и здравето.

Жителите му се радват на оживен културен живот, невероятни заведения за хранене (включително много ресторанти със звезда Мишлен), отличен обществен транспорт и разумни разходи за живот, особено в сравнение с други големи европейски столици, като Париж, Берлин и Лондон.

„Във всяко кътче на Рим ви чака съкровище - от малки църкви, скрити в краищата на най-тесните улички, до фрески, изрисувани по случайни стени, разпръснати из града, до характерните алеи на Вечния град“, казва Джулия Фроси, брокер в La Commerciale.

Животът в Рим обаче със сигурност няма да ви струва малко - имотите в историческия квартал на града се продават за 7369 евро на квадратен метър, според данни за декември 2022 г. Наемите растат от 2021 г. насам — с почти 13 процента, до 24.21 евро на месец на квадратен метър.