Ако не бе изгубил работата си и не бе натрупал глоби за паркиране на стойност 5000 долара, Марк Лоурънс може би никога нямаше да стартира своята компания за дигитално паркиране.

Днес 37-годишният Лоурънс ръководи SpotHero, която от създаването си през 2011 г. е обработила онлайн резервации за паркиране на стойност над 1 млрд. долара от най-малко 10 милиона шофьори в 300 града в САЩ и Канада.

От SpotHero не предоставят данни за приохите си, но на уебсайта на компанията се посочва, че тя получава 35% дял от всяка резервация. Компанията има и други източници на приходи, като продажбата на анализи на ценови данни на продавачите на паркоместа.

Идеята за компанията се заражда след като Лоурънс имал проблеми с паркирането на колата си в центъра на Чикаго, докато работел като финансов анализатор за Bank of America.

“Нещото, с което винаги имах проблем, бе почистването на улиците,” казва Лоурънс пред CNBC, допълвайки, че заради напрегнатата си работата забравял да премества колата и да избягва трупането на глоби.

След като е съкратен през 2010 г. вследствие на Голямата рецесия, точно две години след началото на кариерата му в банковия сектор, той и съоснователите Джереми Смит и Лари Кис решават да канализират недоволството си в собствен бизнес.

“Цялата идея бе, че няма достатъчно места за паркиране и какво можем да направим, за да улесним паркирането?” казва Лоурънс.

Оказва се, че всъщност имало достатъчно места за паркиране, но хората просто не знаят къде са.

В свободното си време Лоурънс вече бил нахвърлял идеи във връзка с неефективното традиционно паркиране в градовете, при което шофьорите обикалят безкрайно в търсене на свободно място на улицата или спират на платен паркинг и се надяват на прилични цени.

През 2011 г. съоснователите пускат SpotHero като приложение, в което хора, които притежават паркоместа, можели да ги отдават под наем. Те започват с едно паркомясто, собственост на приятел на Лоурънс в близост до стадион Wrigley Field в Чикаго.

Тримата инвестират 6000 долара от своите спестявания за покриване на първоначалните разходи, като създаването на първата версия на уебсайта на SpotHero и приложението, казва Лоурънс. Моделът им обаче бил погрешен, тъй като набирането на достатъчно места за паркиране, които са собственост на частни лица, можело да отнеме цяла вечност.

В продължение на година и половина съоснователите изпитват сериозно затруднения да оцеляват със 100 паркоместа преди да си осигурят партньорство с гараж, с което веднага си добавили 1000 нови места за паркиране. Тогава осъзнали, че не мислят достатъчно мащабно.

До 2012 г. SpotHero вече генерирала 100 000 долара приходи на месец и била привлякла инвестиции от стартъп акселератора TechStars и инвестиционната компания Battery Ventures. Година по-късно SpotHero вече има офис в Ню Йорк и развива дейност в Милуоки, Бостън, Балтимор и Вашингтон, окръг Колумбия.

Разрастването представлявало предизвикателство, според Лоурънс. Много гаражи и собственици на паркинги управлявали бизнеса си недигитално от години. Някои от тях още работели само с кеш.

В отговор на това Лоурънс обикалял паркингите в различни периоди от деня, правел снимки на празните паркоместа и обяснявал как наемането на паркоместа при поискване би могло да помогне за решаването на проблема с колебанията в трафика, казва той.

Компанията също така започва да предлага месечни карти за паркиране по договорка със собствениците на някои от тези паркинги.

До момента SpotHero е набрала 118 млн. долара финансиране, а Лоурънс казва, че иска да продължи да разширява обхвата ѝ, най-вече в Северна Америка.

Това е по-амбициозна цел, отколкото звучи. Индустрията за управление на паркинги на континента се оценява на милиарди долари, а от SpotHero изчисляват, че едва около 2% от пазара в момента е дигитализиран.

“Ние сме малка капка в океана по отношение на по-големите пари, които се харчат за паркиране,” казва Лоурънс.

Компанията има и конкуренти, някои от които са на пазара отпреди SpotHero. Parkopedia, например, е основана през 2009 г. и развива дейност в над 90 страни по света. ParkMobile си партнира с градски власти и предоставя възможност на шофьорите да плащат за улично паркиране дигитално вместо постоянно да търсят монети за паркометри.

Тъй като голяма част от пазара е неразработен обаче, това остава много място за растеж за SpotHero и нейните конкуренти. “Ще генерираме милиарди долари годишно. Концентрирали сме се върху това,” казва Лоурънс.

Ако не беше икономическата криза, той все още щеше да е банкер. “Ако икономиката бе в много по-добро състояние, вероятно щях да предпочета по-стабилно кариерно развитие,” казва той.

Вместо това, Лоурънс знае от опит, че и една на поглед стабилна работа може да изчезне и по тази причина той препоръчва на хората да се впускат в преследването на предприемачески идеи, „които ги въодушевяват“.

“Опитайте. Нямате нужда от милиарди рискови капитали. Можете да започнете лека-полека. Това направихме ние.”