Nvidia се превърна в първия производител на чипове, преминал границата от 1 трилион долара капитализация.

В началото на вчерашната сесия книжата на компанията добавиха повече от 6% към стойността си, преди да намалят ръста си до около 3 на сто.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания е осмото публично дружество, преминало психологическата граница от 1 трилион долара.

Nvidia в момента е шестата най-скъпа компания в света, макар че в края на сесията капитализацията ѝ се понижи до 992 млрд. долара.

Apple ($2.7 трилиона) беше първата компания, преминала границата от 1 трилион долара през 2018 г.

Днес останалите компании над тази оценка са Microsoft ($2.4 трилиона), Saudi Aramco ($2 трилиона), Alphabet ($1.6 трилиона) и Amazon ($1.2 трилиона).

Освен че първа достигна до 1 трилион долара, Apple е и първата, прекосила границата от 3 трилиона долара капитализация през 2022 г.

Tesla и компанията-майка на Facebook – Meta, са други две компании, достигнали оценка от над 1 трилион долара. Днес обаче двете се оценяват на съответно 637 и 672 млрд. долара.

От началото на 2023 г. книжата на Nvidia са добавили 174% до настоящата си цена от 401.11 долара. Те поскъпнаха с рекордните  26% миналия четвъртък, когато излязоха резултатите за първите три месеца на 2023 г., както и прогнозата за второто тримесечие.

От Nvidia прогнозират приходи за 11 млрд. долара през периода април-юни, на фона на очакваните от анализаторите на Уолстрийт 7.2 млрд. долара.