В един басейн с олимпийски размери има 2.5 млн. литра вода.

Ако по някаква причина искате да го затоплите от приятните 20 градуса до точка на кипене, германската компания MAN Energy Solutions разполага с термопомпа, която би могла да го направи. И това би отнело по-малко от продължителността на филмовата адаптация на Хамлет на Кенет Брана.

"Можем да го направим за по-малко от четири часа," обяснява Реймънд Декорве, който работи в отдела за бизнес развитие на MAN ES. "Или пък бихме могли да замразим цялото това нещо за около 11 часа."

Тяхната термопомпа е сред най-големите в света. Тези устройства работят на принципа на компресирането на леко затоплени хладилни агенти с цел повишаване на температурата на течности. Тази топлина след това може да бъде предавана на жилища или индустриални машини.

Термопомпите имат нужда от електричество, за да работят, но могат да произвеждат около 3-4 киловатчаса топлина за всеки киловатчас електроенергия, който потребяват.

Термопомпите са все по-популярни сред домакинствата, но тези устройства са малки и имат производителност от няколко киловата. Най-голямата търговска термопомпа на MAN ES е хиляди пъти по-мощна и разполага с обща отоплителна мощност от 48 мегавата.

Тя може да генерира температури до 150 градуса и да топли хиляди домове, не само един. Компанията наскоро е инсталирала две такива машини в датския пристанищен град Есбер.

При този тип инсталация хладилният агент на термопомпата абсорбира малко количество енергия от морската вода.

Компресорите след това повишават температурата на агента и системата може да пренася енергията, осигурявайки вода с температура до 90 градуса за топлофикационната система, която обслужва 27 000 домакиства.

"Търсенето на топлфикационни услуги избухна," казва Декорве. В основата на това търсене е неотложната необходимост за преминаване от изкопаеми горива, най-вече в Европа, към по-големи и по-мощни термопомпи, които могат да отопляват цели градове.

Кой обаче разполага с най-голямата термопомпа, ако съдим по мегаватите?

Това може да иглежда като лесен въпрос, но еднозначният отговор не е толкова прост. Не на последно място, защото термопомпите не използват максималния си капацитет през цялото време. В Есбер термопомпите на MAN ES работят с около половината си капацитет, например.

Опитите за сравнение на най-големите термопомпени системи в света са трудни, защото те често са съставени от множество по-малки термопомпи, които са свързани заедно. Такъв е случаят с топлофикацията в Стоклохм, която често е наричана най-голямата термопомпена инсталация в света.

Това вероятно е така, защото тя е с общ капацитет от 215 мегавата. Цялата система обаче е съставена от седем термопомпи - две от по 40 мегавата и пет от по 27 мегавата, обяснява говорител на енергийната компания Stockholm Exergi.

Също в Швеция, Гьотеборг разполага със 160-мегавтова термопомпена система, която е съставена от четири по-малки части. Две от тях, всъщност, са по-големи от тези в Стокхолм, като всяка от тях е с капацитет 50 мегавата.

Те са в експлоатация от 1986 г. и вероятно държат рекорда за най-мощни самостоятелни термопомопи в света, макар че по-новите устройства, като тези на MAN ES, ги конкурират.

Миналата година германският химически концерн BASF и MAN ES обявиха намерения да изградят 120-мегаватова термомомпа, която би била най-голямата в света.

Тя щеше да осигурява топлина за промишлена употреба на обект в Лудвиксхафен. Проектът обаче така и не се осъществи, тъй като BASF е взела решение да не продължава с изпълнението му, казва говорител на компанията пред BBC.

Вместо това компанията проучва други потенциални източници на топлина, които се надява, че ще бъдат икономически по-привлекателни.

Размерът не е непременно всичко, отбелязва Дейв Питърсън, директор Устойчиво развитие в Star Refrigeration. Ефективността е от значение, а той твърди, че амонякът, който неговата компания използва като хладилен агент, помага за това термопомпите да са особено ефективни.

Вероника Вилк от Австралийския технологичен институт и нейни колеги са изследвали употребата на термопомпи за промишлено приложение за осигуряването на топлина във фармацевтичната, хранителната и хартиената индустрии.

Компаниите прибягват все повече до термопомпите, стига те да не изискват много високи температури от над 200 градуса, казва Вилк, защото това им позволява да се разграничат от природния газ, който стана много скъп след руската инвазия в Укртайна.

Капацитетът на промишлените термопомпи обаче е от порядъка само на няколко мегавата. По-вероятно е да видите огромни термопомпи в топлофикации, като посочените по-горе, казва Вилк.

"Красотата на топлофикацията е, че можете да декарбонизирате много домакинства наведнъж," допълва тя.

Има и много други примери за топлофикации, използващи термопомпи. Във Виена през есента се очаква да заработи 55-мегаватова инсталация с три термопомпи.

Машините ще генерират топлина от преработени отпадни води с температура 6 градуса, обяснява Линда Кирхбергер, която отговаря за новите технологии във Wien Energie.

Пречистената вода преди се влива направо в река. "Сега тя заобикаля и я вкарваме в системата от термопомпи," казва тя.

Системата ще повишава темпратурата от 6 градуса до 90 градуса, а топлината ще достига до 56 000 домакинства. През 2027 г. Wien Energie планира да удвои капацитета на системата с още три термопомпи, като той ще достигне общо 110 мегавата.

Макар и впечатляващи и с тегло от над 200 тона всяка, всяка от тези системи е с капацитет под 20 мегавата. Производителят Johnson Controls казва, че най-големите термопомпи на компанията са с капацитет 28 мегавата.

Подобна система, която също използва топлина от отпадни води, е планирана за изграждане в Хамбург. Тя ще бъде с капацитет 60 мегавата, но също ще използва множество термопомпи, свързани помежду си, казва говорител на Hamburg Wasser.

Ако погледнем още по-напред в бъдещето, във финландската столица Хелзинки има план за изграждането на огромна система от термопомпи с общ капацитет от 500 мегавата.

Тя вероятно също ще бъде съставена от множество отделни системи, както в Стокхолм, Гьотеборг и Есбер, но от енергийната компания Helen, която стои зад проекта, все още не са разкрили подробности.

MAN ES е една от компаниите, които участват в процедурата за получаване на поръчката. Нейн говорител е отказал да обясни точно каква конфигурация от термопомпи ще позволи осигуряването на 500 мегавата топлина.

Декорве пък казва, че просто се надява неговата компания да спечели.