На ветровития покрив на заведение от веригата Burger King в шведския град Малмьо Магад Халиди сочи към метална кутия, свързана с джунгла от тръби и жици.

Отвън тя далеч не изглежда като привличаща окото иновация, но Халиди, който притежава франчайзинговата компания, която управлява този ресторант, твърди, че пести на клона около 16 000 долара годишно под формата на сметки за отопление.

Кутията съдържа нова форма на оборудване за топлинна обмяна на име Lepido, разработена от базирания в Малмьо стартъп Enjay.

Компанията забелязва празнина на пазара за оползотворяването на енергия от кухненските изпарения и използването ѝ за загряването на други зони в ресторантите, като по този начин се намаляват сметки за традиционното отопление и вредните емисии.

"Отначало бяхме малко скептично настроени," казва Халиди, чието заведение Burger King в Мальо е избрано за пилотния проект на Enjay през 2016 г. "Виждаме обаче спестяванията и че възръщаемостта на инвестицията е доста бърза."

От Enjay смятат, че патентованият продукт на компанията е първият в света, който предлага рентабилно оползотворяване на енергията от замърсения отработен кухненски въздух.

Lepido започва да се предлага на пазара през 2018 г. и оттогава продуктът е използван в около 250 заведения на Burger King в Швеция, Норвегия и Дания, както и в училищни и хотелски кухни в Скандинавския регион и държавите от Бенелюкс.

Съоснователят на Enjay Нилс Лекеберг казва, че ресторант със средни размери, който използва Lepido, може да понижи сметките си за отопление с до 90% годишно и да намали годишния си въглероден отпечатък с 30 тона.

В резултат на глобалната енергийна криза, от Enjay казват, че отчитат скок на запитванията от ресторантьори от други части на Европа, Канада и САЩ, въпреки че почти не рекламират извън Скандинавския регион.

На няколко места в Обединеното кралство наскоро са започнали да тестват продукта.

Системите за топлообмен, които прехвърлят топлината от една част на сградата в друга, вече са често срещани в много индустрии, но оползотворяването на енергията от промишлени кухни е предизвикателно, обяснява Арне Спеерфорк - университетски преподавател, който специализира термодинамика в Хамбургския технологичен университет.

Горещият въздух в кухните е пълен с частици мазнини и сажди, които "се залепват на повърхността" на традиционните технологии за топлообмен и е трудно топлината да бъде оползотворена.

В резултат на това, горещият въздух, който се получава по време на готвене, обикновено се отвежда директно извън сградите на ресторантите.

Технологията на Enjay е по-голяма от конвенционалните топлообменници и е проектирана така, че частиците мазнина и сажди преминават покрай металните намотки вътре, които трансферират енергията, вместо да се залепват по тях, казва Спеерфорк.

След това горещият въздух може да бъде насочван през тръби със студена вода, която се загрява и може да бъде използвана да затопля други части от сградата.

"Системата със сигурност може да бъде ефективна," казва Спеерфорк, но предполага, че цената на продукта вероятно е предизвикателство за собствениците на по-малки независими ресторанти.

Средните разходи за закупуване и инсталация на топлообменник Lepido е около 30 000 долара. Нилс Лекеберг от Enjay обаче твърди, че повечето компании би трябвало да си върнат тези пари в рамките на година или две.

Спеерфорк посочва, че оползотворяването на топлината от кухненските изпарения може да се превърне в по-конкурентен и "солиден пазар" в бъдеще, ако високите цени на енергийните продукти се запазят.

Основният конкурент на Enjay в момента е малка британска компания с четирима служители на име Dext.

Тя си сътрудничи с веригата Nando's и с Университета Халам в Шефилд за разработването на продукт, който има сходна функция да улавя "изгубената" топлина от вентилационните системи на кухните.

Системата вече е инсталирана в 14 от заведенията на веригата, а от Nando's казват, че планират да я внедрят в още обекти във Великобритания и Ирландия.

Има също така много възможности за разширяването на употребата на този тип технологии в други сектори, където топлообменът обикновено е предизвикателство заради замърсените въздушни потоци, казва Спеерфорк.

Топлообменникът на Lepido вече е инсталиран в индустриална пералня в Нидерландия, както и в най-голямата фабрика за палачинки в Европа в Лахолм, Швеция.

Лекеберг казва, че за първите три месеца на тази година Enjay отчита пет пъти повече запитвания, в сравнение със същия период на 2022 г., което е ясен признак, че компаниите се опитват да планират подобряване на енергийната си ефективност на фона на високите цени.