Птерозаврите - най-старите летящи влечуги в света, са се носели из небето на Австралия още преди 107 милиона години. 

Палеонтолозите стигат до заключението, след като изследват две парчета праисторическа кост, извлечени от Dinosaur Cove, в рамките на ново проучване, цитирано от CNN.

Районът в австралийския щат Виктория е богат на вкаменелости, за първи път открити преди повече от три десетилетия.

Пробите се оказват най-старите останки от птерозаври, намирани някога в страната, според проучването, публикувано в научното списание History Biology.

Гигантското същество е първото, развило способност за летене. То е живяло заедно с динозаврите по време на мезозойската ера, започнала преди 252 милиона години.

Експерти от базирания в Пърт университет Curtin и музеите Victoria в Мелбърн изследват кости от два индивида, включително част от крило, принадлежаща на първия млад птерозавър, откриван някога в Австралия.

Установено е, че част от тазовата кост идва от птерозавър с размах на крилата над два метра. Някои представители на този вид са имали размах на крилете над 10 метра.

Австралийските екземпляри са открити по време на разкопки в Dinosaur Cove през 80-те години на миналия век, ръководени от палеонтолозите Том Рич и Пат Викерс-Рич от Изследователския институт на музеите Victoria.

Водещият автор на изследването Адел Пентланд от университета Curtin заявява пред CNN, че откритието показва, че масивните създания са летели над Австралия преди десетки милиони години, въпреки суровите условия през периода Креда (преди 145 милиона до 66 милиона години), когато районът е тънел в тъмнина в продължение на седмици.

„Австралия е била по-на юг, отколкото е днес“, казва тя, добавяйки, че мястото, на което са открити двата екземпляра, вероятно се е намирало в полярния кръг по това време.

По-малко от 25 комплекта останки от птерозаври, принадлежащи към четири вида, са открити в Австралия от 80-те години на миналия век насам. За сравнение, на места, като Бразилия и Аржентина, те наброят над 100.

Трите десетилетия, необходими за потвърждаване на вида на настоящите екземпляри, се приписват на липсата на ентусиазъм в страната, според учените.

През 80-те години на миналия век доброволци прекарват години в копаене на 60-метров тунел в крайбрежна скала на Dinosaur Cove, където са открити костите. „Тези две вкаменелости са резултат от усилия на повече от 100 доброволци в продължение на десетилетие“, посочва Рич.