Растителнояден зауропод, разхождал се из територията на днешен Китай преди около 162 млн. години, е имал по-дълъг врат от училищен автобус - и най-дългият сред всички познати динозаври.

Шията на създанието с дължина 15.1 метра би му позволила да стои на едно място и да хапва заобикалящата го растителност, увеличавайки максимално количеството храна, което консумира, като същевременно пести енергия.

Фосилизираните останки от динозавъра, наречен Mamenchisaurus sinocanadorum, са открити през 1987 г. в северозападния китайски регион Синцзян и са описани за първи път в научна статия през 1993 г.

Динозавърът е кръстен на съвместния китайско-канадски екип, който открива вкаменелостта, разказва CNN.

В нов анализ на вкаменелостите, публикуван в Journal of Systematic Palaeontology, палеонтолозите използват компютърно топографско сканиране, което не е широко достъпно преди три десетилетия, за да сравнят M. sinocanadorum с други зауроподи, открити през последните години.

„Маменчизавридите са важни, защото те са първите зауроподи с толкова дълга шия. Всъщност, те са рекордьори в това отношение, поне докато не бъде направено друго откритие“, казва водещият автор на изследването Андрю Мур, палеонтолог и асистент в Stony Brook University в Ню Йорк.

Палеонтолозите успяват да определят дължината на шията, изследвайки трите запазени прешлена на екземпляра и сравнявайки ги с шийните кости на близкородствени динозаври.

Най-дългият врат, документиран от учените, принадлежи на вкаменен динозавър, наречен Xinjiangtitan, казва Мур. Шията му обаче е с около 1.5 метра по-къса от тази на M. sinocanadorum.

Кухите кости облекчават товара

Проучването разкрива интригуващи подробности за тези масивни динозаври. Подобно на лекия скелет на птица, костите на M. sinocanadorum са пълни с въздух, а не с костен мозък, както е характерно за повечето бозайници.

Компютърната томография показва, че въздухът съставлява 69% до 77% от обема на прешлените. „Вероятно това е важен механизъм за изграждане на толкова дълъг врат, в противен случай той би бил доста тежък“, казва Мур.

Въпреки че позата на някои видове зауроподи включва шия, държана изправена подобно на лебед, Мур казва, че биомеханичните изследвания предполагат, че вратът на Mamenchisaurid е повдигнат под ъгъл от около 20 до 30 градуса над хоризонталата.

Въпреки това, дори при този относително малък ъгъл, изключителната дължина би означавала, че главата на животното може да достигне височина от 7.5 метра до 10 метра над земята.

Еволюционните адаптации на зауропода - гигантски размери и вегетарианска диета, нямат съвременен еквивалент, според проучването.

Но родословието на тези динозаври с дълги вратове процъфтява, като различни видове се появяват в началото на ерата на динозаврите до изчезването на тези животни преди 66 милиона години.