Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) е предложила правила, според които новите автомобили ще трябва да бъдат оборудвани със система за автоматично аварийно спиране със засичане на пешеходци.

Автоматичното аварийно спиране вече е стандартно за повечето пътнически автомобили, които се продават в страната.

През 2016 г. повечето големи щатски автопроизводители подписаха доброволно взаимно съгласие за внедряването на технологията във всички нови автомобили до миналата година.

Макар тази цел да не бе изпълнена напълно, технологията е стандартна за 73% от всички нови автомобили, продавани в САЩ през 2022 г., според Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS).

Автоматичното аварийно спиране се използва основно за предотвратяване на сблъсъци отзад, които са много чести при пътнотранспортните произшествия.

Автомобилите използват сензори, като радар, сонар или камери, за да зачитат кога автомобилът пред тях е намалил скоростта или е спрял. Ако шофьорът не успее да реагира навреме или да натисне достатъчно силно спирачките, системата ги задейства автоматично.

Тя може и да не може да се намесва винаги, за да предотвратява произшествия, но поне смекчава силата на удара. Изследвания на IIHS показват, че системите за аварийно спиране са намалили произшествията, при които един автомобил блъска друг отзад, с около 50%.

Автомобилите, които разполагат със системи за засичане на пешеходци, са оборудвани със сензори или камери, които отчитат присъствието на хора, които излизат пред колата, докато тя се движи. Отново, ако шофьорът не успее да реагира, системата спира автоматично автомобила.

Проведено наскоро изследване на IIHS установява, че системите за аварийно спиране, които засичат пешеходци, са намалили рисковете за нараняване на пешеходците с около 30%.

Според резултатите от същото изследване, системите за засичане на пешеходци в днешните автомобили са неефективни в условия на слаба светлина, при високи скорости или когато автомобилът завива, така че все още са необходими значителни подобрения.

Предложеното ново правило ще наложи подобрения в повечето системи, които са налични в днешно време, в това число за предотвратяване на произшествия при скорости до 80 км/ч или 100 км/ч с известно натискане на спирачката от страна на шофьора.

Системата за засичане на пешеходци също така ще трябва да бъде по-ефективна при по-слаба осветеност.

От NHTSA изчисляват, че ако новите правила бъдат финализирани, те може да предотвратят около 360 смъртни случая годишно, както и наранявания при 24 000 души.

Около 43 000 души в САЩ са загинали при пътни инциденти през миналата година. Предложеното правило ще бъде предоставено за обсъждане на обществеността, индустрията и частни организации.