Ню Йорк съди южнокорейския автомобилен гигант Hyundai Motor и неговия филиал Kia за небрежност и създаване на обществено безпокойство.

Причина за съдебния иск е лавината от оплаквания за откраднати коли. Автопроизводителите са обвинени в липсата на устройства против кражба, съобщава Financial Times. 

Делото в Ню Йорк е заведено, след като и други градове в САЩ подадоха искове срещу южнокорейските производители на автомобили с подобни основания.

Ню Йорк обвинява Hyundai и Kia, че в периода между 2011 г. и 2022 г. компаниите не са инсталирали т. нар. имобилайзери на много от своите модели, с което са допуснали "масови кражби на превозни средства, престъпления, безразсъдно шофиране и нанасяне на вреда на обществото“.

Някои модели Hyundai и Kia са особено уязвими, тъй като използват механични ключове вместо такива с електронен имобилайзер.

Имобилайзерът има транспондер в ключодържателя на автомобила, който предава дигитален код при стартиране на двигателя. Така колата няма да запали, освен ако не е подаден правилният код.

В изявлението на градската управа се посочва, че и от двете компании ще бъде потърсена отговорност за отказа да оборудват определени модели със стандартни мерки против кражба.

Кражбите на южнокорейски автомобили в САЩ са се увеличили драстично през последните четири месеца на 2022 г., а в TikTok дори се появиха клипове, които показват как се крадат автомобили без имобилайзери.

Кражбите на Hyundai са скочили от 12 на 104 в Ню Йорк, докато тези на Kia - от 10 на 99 за същия период, според правния отдел на град Ню Йорк.

Крадците разбиват модула на запалването на автомобилите на Hyundai и Kia и успяват да заобиколят последователността на стартиране на двигателя, като използват външно устройство с форма на USB.

Hyundai призна за тези проблеми с някои от своите модели, но подчерта, че автомобилите му са напълно съвместими с федералните изисквания на САЩ.

Компанията заяви, че е предприела "всеобхватни мерки за подпомагане на своите клиенти и че имобилайзерите са стандартни за всички превозни средства, произведени след ноември 2021 г". 

Компанията предостави и софтуерен ъпгрейд за почти 4 милиона превозни средства без имобилайзери, за да предотврати популярния метод за кражба. Освен това тя осигурява безплатно заключване на волана на собствениците на засегнатите превозни средства.

Kia също предприе подобни стъпки за повече от 3 милиона собственици на превозни средства и заяви, че съдебните дела, заведени от градовете в САЩ срещу компанията, са неоснователни.