Вероятно много хора от света на голфа първоначално не са повярвали на новината, че най-големите организации в спорта - PGA Tour, DP World Tour и LIV Golf, зад която стои Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF), се обединяват.

След безпрецедентната злоба, клевети, съдебни спорове и развалени приятелства, PGA Tour и DP World Tours явно са приели, че са по-добри заедно с Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF).

Това е един необикновен обрат, за който има милиарди причини. Много наблюдатели може да ще заключат, че кралството е купило мъжкия професионален голф, пише BBC.

Критици на историята на Саудитска Арабия по отношение на неспазването на човешките правила считат този ход за поредното безсмислено продължение на „изпирането на репутацията чрез спорта“.

Това е търговска сделка, която събира туровете под същия чадър, като LIV, която преди година разтърси мъжкия голф както никога преди. Oрганизациите сега се обединят в търсене на печалба.

Всеки от туровете ще продължи със своята програма за 2023 г., но новата търговска реалност означава, че бъдещите календари ще бъдат силно променени. И макар сега да има мир между враждуващите фракции, в бъдеще се очаква още доста напрежение.

Много играчи са бесни, след като останаха лоялни на установените турове и отхвърлиха примамливи оферти за присъединяване към LIV. Очакват се позициите на Тайгър Уудс и Рори Макелрой, които са лицето на борбата на PGA Tour срещу ръководителя на LIV Golf Грег Норман.

Фактът, че никой от тях не е знаел, че се договаря подобна сделка, е поредният изключителен аспект от това зашеметяващо събитие.

Комисарят на PGA Tour Джей Монахан разкри, че сделката се подготвя от седем седмици и в нея е участвала малка група ръководители. "Имаше четири физически срещи и редица видеоконферентни и телефонни разговори," заяви Монахан.

Председател на новата компания ще бъде управителят на PIF Ясир Ал-Румаян, а Монахан ще бъде главен изпълнителен директор. Изпълнителният съвет пък ще включва председателя на борда на PGA Tour Ед Херлихи и члена на борда Джими Дън.

Според Монахан, именно последните двама са участвали в първоначалните разговори за сключване на сделка. По-малко от два месеца след това Монахан вече седи на един диван в телевизионно студио с новия си бизнес партньор Ал-Румаян.

Смяната на позицията на комисаря на PGA Tour е смайваща предвид критиките му срещу режима в Саудитска Арабия, когато LIV е считана за враждебна "екзистенциална заплаха" за щатския тур.

"Отчитам всичко, което съм казал при предишната ми позиция. Отчитам, че хората ще ме нарекат лицемер, но всеки път, когато съм казвал нещо, съм го казвал с информацията, с която съм разполагал към онзи момент," заявява Монахан.

Той сега трябва да спечели своите играчи и да формулира бъдеще, което включва и DP World Tour, която трябва да стопира настоящите си планове, за да предостави обновен график за 2024 г.

На фона на постигнатия мир, потенциалните възможности за взаимозаменяемост между отделните турове и по-значими сделки за телевизионни права, отборната концепция на LIV може да стане по-привлекателна.

За всички страни е от полза и прекратяването на съдебните процедури помежду им.

Лицето на LIV Грег Норман, който беше основен играч в тези голф войни, отсъстваше от изявлението. В САЩ се говори, че той вероятно няма да участва в новото партньорство.

"Страхотен ден за световния голф, както за играчите, така и за феновете," написа Норман в Twitter. "Пътешествието продължава."

Предстои обаче да се види дали Норман ще бъде в борда на новата компания. Уудс и Макелрой са казвали, че могат да имат нещо общо с LIV, само ако нейният комисар напусне поста си.