Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за ръководител на централната банка на страната, пише Ройтерс.

До момента Еркан е заемала длъжностите главен изпълнителен директор на First Republic Bank, както и управляващ директор на Goldman Sachs. Тя се качва на поста само две седмици след победата на Ердоган на изборите в Турция, която му гарантира нов петгодишен мандат.

През изминалата седмица стана ясно, че Централната банка на Турция ще направи промяна в политиката си, след като в последните години понижаваше основната си лихва.

Според редица банкови експерти, понижаване на инфлацията в страната може да се случи с по-високи нива на основната лихва.

Еркан е петият ръководител на централната банка на страната в последните четири години. 43-годишният експерт ще наследи на поста Шахап Кавджиоглу, под чието ръководство лирата се обезцени рекордно, а инфлацията достигна 85% - най-високите си нива за последните 24 г.

Кавджиоглу пък беше назначен за ръководител на банковия надзор BDDK. 

Еркан завършва Принстън и работи във First Republic в периода 2014-2021 г., според профила й в LinkedIn, пише Ройтерс. Това е най-голямата фалирала банка от 2008 г. насам, след като регулаторните органи в САЩ поеха контрола над нея и активите й бяха продаден на JPMorgan.

Промените в Турция започнаха още в края на май, когато Ердоган назначи Мехмед Симчак за финансов министър. Въпреки тях, турската лира губи над 17% от стойността си след изборите в страната.

От началото на 2023 г. тя се е обезценила с повече от 25%, а в последната година губи 37%. В момента един долар се разменя срещу 23.45 лири - близо до историческото дъно от 23.54 лири за долар.