Хотел, твърдящ, че е най-дълбоко разположеният в недрата на земята, отвори врати 419 м под планините Сноудония в Уелс.

С настаняване, струващо до 640 евро на нощ, той се намира в камера на изоставената шистова мина Cwmorthin, до която се стига по „стръмен и предизвикателен“ маршрут, пише Daily Mail.

Наречен Deep Sleep, хотелът се състои от четири самостоятелни помещения с две единични легла и „романтична“ пещера с двойно легло.

Описвано като „приключенско изживяване в отдалечен лагер“, мястото за настаняване се управлява от компанията за дейности на открито Go Below.

То е отворено само една вечер в седмицата. Преживяването на гостите на хотела започва в събота в 17:00 ч. от базата на Go Below в близкия град, където се срещат с водачите, които ще ги отведат до хотела.

Първо, те трябва да извървят 45 минути по планински маршрут - „стръмен на моменти“, но предлагащ „красиви“ гледки. След това спират в хижа, за да се „оборудват“ за слизането си в подземния свят с каска, светлина, колан и ботуши Wellington.

Какво следва? На уебсайта на хотела се казва: „Време е да се сбогуваме с външния свят и да се отправим към дълбините на най-голямата и дълбока изоставена мина за шисти в света.“

Справяйки се с предизвикателния маршрут през мината, експлоатирана от 1810 до 1939 г., гостите се придвижват по древни миньорски стълбища, разлагащи се мостове и лабиринти.

Водачите предоставят „много историческа информация“ за живота на миньорите по пътя, като слизането до хотела отнема около час.

Когато пристигнат в Deep Sleep – входът му е маркиран с голяма стоманена врата, гостите се посрещат с топла напитка и могат да се насладят на безплатно хранене (в стил експедиция) на масата за пикник в хотела. След това могат да се оттеглят в стаите си.

През цялата година термературата в тях е 10 градуса по Целзий, но са „доста уютни“ благодарение на дебелата изолация по стените.

Цялото електрическо осветление е нисковолтово и се захранва от 12v батерии. Изненадващо, в хотела има Wi-Fi, осигурен чрез дълъг един километър кабел, свързан с 4G антена на повърхността. Има дори течаща вода от извор в мината.

Екскурзоводът и член на техническия персонал остават да нощуват в хотела, а закуската се сервира в 8 сутринта на следващата сутрин.

След това е време да се изкачите до повърхността на мината, излизайки отново на дневна светлина. Идеята за изживяването, стартирало през април, идва от основателя на Go Below Майлс Молдинг.

Предишното хотелско настаняване на най-голяма дълбочина е в хотелски апартамент, разположен на 154 м под земята в шведската сребърна мина Sala.

Самостоятелна стая за двама в Deep Sleep струва 400 евро, а нощувка за двама в пещерата е на цена от 640 евро.