На фона на заснежените Пиренеи, дълбоко в долината Арагон, се намира внушителна, красива сграда.

Добре дошли в гара Канфранк - някога изоставена жп гара, днес луксозен хотел.

Гара Канфранк е открита като разкошен железопътен център през 1928 г. с церемония, на която присъстват както кралят на Испания, така и президентът на Френската република, тъй като се намира в Испания, но недалеч от френската граница.

По време на Втората световна война гарата става свидетел на арести, шпионаж и трафик на злато. До 1970 г. станцията е затворила врати, разказва CNN Travel.

Тя е изоставена в продължение на десетилетия, докато накрая стартират дейностите по превръщането й в хотел, управляван от Barcelo Hotel Group. След години на регенерация, гара Канфранк посрещна първите си гости през януари 2023 г.

Любителите на железопътния транспорт и историята официално имат нова мечтана дестинация, а кметът на Канфранк Фернандо Санчес Моралес казва, че местните жители са приветствали откриването „с ентусиазъм“.

Нова глава

Дори като руина, Канфранк привлича посетители: фотографи се стичат към гарата, проектирана от испанския архитект Фернандо Рамирес де Дампиер, за да уловят забравения отрязък от европейската железопътна история.

Гара Канфранк изглежда доста грандиозно след ревитализацията и вече привлича гости. Архитектът Томас О'Хеър за пръв път случайно се натъква на гарата преди няколко години. Когато открива, че изоставеният железопътен възел ще стане хотел, той си обещава да се върне след завършването му.

Днес О’Хеър, който живее в Белфаст в Северна Ирландия, е на почивка в хотела със семейството си. „Екстериорът е много грандиозен и със сигурност създава впечатление за пътуване в различно време“, казва той.

Семейството му прекарва дните си, карайки ски в Канданчу - един от най-старите ски курорти в Испания, който е в съседство с хотела.

Бурна история

Поради граничното си положение собствеността върху гара Канфранк първоначално е споделена между Франция и Испания. Сега тя е във владение на местните власти на Арагон в Испания, които работят по процеса на регенериране на хотела с Barcelo Hotel Group.

Гарата играе активна роля по време на Втората световна война, свидетелствайки за моменти както на надежда, така и на отчаяние. Преди превземането на общината от нацистите тя действа като врата към свободата за евреи, преследвани от германския режим.

Според писателя Рамон Хавиер Кампо Фрайле, „в първите години на световната война - от 1940 до 1942 г., хиляди евреи бягат с влак от Канфранк за Лисабон и Съединените щати“. Сред тях са художниците Макс Ернст и Марк Шагал. През гарата преминава и актрисата Джоузефин Бейкър.

Шпиони пътуват с влак от Канфранк, за да се присъединят към антинацистката френска съпротива и да предават съобщения на съюзническите страни. Нацистите обаче превземат община Канфранк през ноември 1942 г. и я контролират до юни 1944 г.

Бягствотото през гарата става по-трудно, а тя се превръща в свидетел на много арести. Канфранк е единствената испанска община, окупирана от нацистите и режимът държи присъствието му да се усети. Повече от 300 души са арестувани при бягство към Лисабон и изпратени в затвори.

Слуховете за трафик на нацистко злато през гара Канфранк се разпространяват от години, но са потвърдени едва през 2000 г. Кампо Фрайле казва пред CNN Travel, че местен шофьор на автобус е открил доказателства, че „86 тона нацистко злато са преминали през гарата между 1942 и 1943 г.“

„Намерихме документи в европейски и американски архиви, които доказват, че повече от 100 тона злато са преминали през района“, посочва той.

Внимателна реновация

Реновацията на мястото има за цел да разпознае и запази историята на станцията, като същевременно отвори нова глава за гарата и региона.

Мениджърът на хотела Мария Белоста казва, че е обърнато „специално внимание на всеки детайл“. Беше важно, добавя тя, да се избегне „загубата и на йота от индентичността и огромното наследство“, с което идва „огромно предизвикателство“.

Сградата от 1928 г. трябва да бъде адаптирана, за да отговаря на стандартите и лукса на модерен хотел, без да губи своя исторически характер. „Искахме да запазим неговата ДНК, неговия международен железопътен дух“, казва Белоста.

Интериорният дизайн на хотела, продукт на базираното в Мадрид дизайнерско студио ILMIODESIGN, има за цел да върне 20-те години на миналия век чрез тъкани, декор и униформи на персонала.

Дизайнът включва и специфични намигвания към това, което Белоста нарича „историческото, културно и социално наследство на Канфранк и ролята, която то играе през 20-ти век“. Цветовете и тоновете напомнят за естествения планински пейзаж около хотела.

Мястото за настаняване разполага със 104 стаи, включително четири апартамента. Има уелнес зона, включваща басейн и три ресторанта. Това, което някога е било зала на гарата, сега е рецепцията.

Ново начало

Когато Канфранк е руина, гарата е магнит за фотографи, които искат да уловят атмосферата й. Белоста предполага, че след регенерацията тези фотографи „не само ще имат привилегията да я увековечат с фотоапаратите си, но и да останат, наслаждавайки се на добра храна“.

От своя страна, кметът Санчес Моралес казва, че е „много доволен“ от това как „историята на гарата и железопътната среда“ са пресъздадени в целия хотел. „Надяваме се, че това ще бъде въздигането на Канфранк като туристическа дестинация“, казва той.