Щатската компания за рисков капитал Andreessen Horowitz, която е и сериозен инвеститор в сектора на криптовалутите, обяви, че ще открие първия си международен офис в Лондон.

Това се случва в период, в който щатските регулаторни органи фокусират вниманието си върху сектора на криптовалутите.

Лондонският офис на компанията, който се очаква да отвори по-късно през годината, ще си сътрудничи с университети във Великобритания и ще подкрепя развитието на блокчейн технологии и стартъпи, се казва в изявлението на Andreessen Horowitz.

Той ще бъде ръководен от един от генералните партньори в компанията Срирам Кришнан.

Този ход от страна на Andreessen идва в период, в който щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) предприема мерки срещу криптоиндустрията, като започна съдебни действия срещу криптоборсите Coinbase (COIN.O) и Binance за нарушаване на финансовите правила.

"Развълнувани сме да отворим първия си международен офис в юрисдикция, която приветства блокчейн технологията и е отдадена на създаването на предвидима бизнес среда, работейки по регулации, които приемат Web3 и защитават потребителите," казва Крис Диксън, основател и управляващ директор на криптофонда a16z на Andreessen, който отваря офиса.

Решението идва, след като от месеци се водят разговори с британския премиер Риши Сунак и с други представители на властите, каза още Диксън.

В свое изявление Сунак обяви, че е "решен да отключи възможности" за блокчейн технологията и да "превърне Великобритания в световния център за Web3". Web3 е визия на бъдещия интернет, базиран на блокчейн технология, за която се говори много.