Kлиентите на Binance.US няма да могат да ползват щатски долари, за да купуват криптовалути в платформата от 13 юни.

Това възпрепятства способността на борсата да развива дейност в САЩ, след като партньорите за разплащания на компанията и банки “са сигнализирали за намеренията си да спрат фиатните канали за долара,” обявиха от борсата.

От Binance обявиха промяната късно вчера в Twitter и обвиниха за това “необоснования граждански иск срещу техния бизнес” от страна на щатската Комисия по ценни книжа и борси.

От борсата обявиха, че превантивно са деактивирали възможността клиентите да купуват и депозират щатски долари.

Банковите трансакции на Binance са обект на огромен интерес от страна на SEC, която заведе граждански иск срещу борсата и нейния основател Чангпенг Жао, твърдейки, че те нарушават щатското законодателство в сферата на търговията с ценни книжа.

Влиянието на Жао и собствеността над щатското и международните подразделения на Binance са накарали SEC да подаде спешна жалба за ограничителна заповед. Тази ограничителна заповед, така или иначе, щеше да замрази щатските долари в платформата.

Клиентите няма да изгубят парите си. Онези, които са изтеглили средствата си преди датата на затваряне, все още теоретично биха могли да ги конвертират в стейбълкойн, като tether, а след това да ги изтеглят и конвертират обратно в долари на друго място.

Това обаче предполага, че банковите партньори на Binance са решили, че борсата е прекалено рисков клиент и че направените от SEC разкрития са твърде значими, за да бъдат пренебрегвани.

Известни банкови партньори на борсата в САЩ, сред които са Axos Bank, Cross River Bank и фалиралите Silvergate, Signature и Silicon Valley Banks, са обработили трансакции за милиарди долари на щатската борса, според документи, предоставени от Binance на SEC.

Множество банкови партньори вече са спрели да обслужват Binance, като засега не става ясно кои са банковите партньори, които борсата запазва.