Европа е изправена пред заплахата да изгуби надпреварата да се превърне в глобална сила в производството на батерии за електромобили, тъй като достъпът до суровини остава основно препятствие, заедно с повишаващите се разходи и ожесточената конкуренция, предупреждават от Европейската сметна палата (ЕСП).

В доклада се посочва, че ЕС може също така да не успее да постигне климатичните си цели, тъй като тези усилия разчитат в значителна степен на навлизането на електромобили, използващи батерии, за чието производство се използва смесица от метали,като кобалт, никел и литий.

ЕСП, която е независимият външен одитор на ЕС, обяви, че един на всеки пет нови автомобила, регистрирани в ЕС през 2021 г., е бил с електрическо задвижване. Предвижданията са търсенето да скочи, като по европейските пътища се очаква да се движат 30 млн. автомобила с нулеви емисии до 2030 г., а продажбата на нови дизелови и бензинови коли ще бъде забранена след 2035 г.

Стратегията на ЕС обаче не взема предвид способността на съюза да задоволява това ново търсене на батерии.

"ЕС се стреми да се превърне в глобална сила в производството на батерии, за да си гарантира икономически суверенитет, но дали ще успее? Шансовете не изглеждат добри," казва Анеми Търтълбуум, която оглавя одита на ЕСП.

"Заплашени сме от риска ЕС да не спази целите си за намаляване на емисиите за 2035 г. или да постигне тези цели с вносни батерии, което би навредило на европейската индустрия и би било с внос на много високи цени от трети държави."

Предлагането на суровини в ЕС е силно концентрирано в няколко държави с геополитически рискове и това може да доведе до недостиг. ЕС е разчитал средно на 78% на вноса за пет ключови компонента, според ЕСП.

"ЕС не трябва да се озовава в същата зависима позиция с батериите, както се случи с природния газ от Русия," казва Търтълбуум.

Около две трети от кобалта в света се добива в Демократична република Конго, 40% от естествения графит идва от Китай, а ЕС е изцяло зависим от вноса на рафиниран литий. Китай разполага със 76% от глобалния капацитет за производство на батерии.

Добивът в Европа ще отнеме прекалено дълго време. Португалия, която разполага с най-големите резерви на литий в Европа, не очаква производството да започне преди 2026 г.

Освен това, от ЕСП казват, че ЕС изостава по отношение на конкурентоспособността при разходите, отчасти заради високите цени на енергията, докато данните на ЕК остават стари и непълни, а публичното финансиране остава некоординирано, което води до припокривания.