Оборудвани със специален сензор в дръжката, пазарни колички в супермаркетите могат да помагат за установяването на скрито състояние, свързано със сърдечния ритъм, което увеличава риска от инсулт, установява ново проучване.

Учени от Ливърпул молят местни магазини да използват модифицираните колички, които сканират пулса на потребителите за евентуални нередности в сърдечния ритъм.

Над 2 000 души са използвали количките по време изпитателния срок. По време на продължилото два месеца проучване при 39 души е установено, че имат сърдечна аритмия, известна още като предсърдно мъждене. Те са посъветвани да се консултират с лекар.

Според професор Йън Джоунс от университета Джон Мурс в Ливърпул, това проучване показва потенциала на масовите здравни прегледи без да се нарушава ежедневието на хората.

Близо две трети от пазаруващите, помолени да използват специалните колички, са се съгласили с охота, докато тези, които са отказали, по-скоро са бързали, а не са се страхували, че ще бъдат следени по някакъв начин.

Това показва, че концепцията е приемлива за повечето хора и си заслужава да се тества в по-мащабно изследване, твърдят учените.

При предсърдното мъждене сърцето бие нередовно или хаотично, така че сърдечният мускул не може да си почива добре между свиванията. Хората с това състояние може да забележат нередовен и ускорен пулс или сърцебиене.

Някои от тях обаче нямат симптоми и това състояние може да бъде установени само чрез преглед.

Предсърдното мъждене може да увеличи риска от съсиреци, което пък би могло да доведе до инсулт. Смята се, че то засяга 40 милиона души в световен мащаб.

На пациентите може да бъде предписано лекарство против съсирване на кръвта, за да се намали рискът от възможни усложнения, като инсулт.

Констатациите от пробния период са представени по време на конференция на Европейската асоциация на кардиолозите в Единбург. Проучването пък е получило финансиране от Bristol Myers Squibb, която произвежда лекарства за сърдечна аритмия.

Общо 10 колички за пазаруване с вградени в дръжките сензори, подобно на машините във фитнеса, са използвани в четири супермаркета с аптеки. Пазаруващите са помолени да подържат дръжката за минута.

При засичането на нередовен сърдечен ритъм в аптеката в супермаркета проверяват ръчно пулса и им правят електрокардиограма, която след това е преглеждана от кардиолог.

От участвалите 220 души при 115 няма следи от предсърдно мъждене, при 59 е установено, че страдат от него, а 39 не са диагностицирани. Резултатите на 46 души пък не са ясни.

Ако сензорите в количките не засичат нередовен сърдечен ритъм, авторите на проучването проверяват ръчно пулса и при 10 от тези клиенти е установено, че имат предсърдно мъждене.