Консумацията на много свободни захари - известни също като добавени захари, може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, установи ново проучване.

Свободните захари са тези, добавени по време на обработката на храна; опаковани като трапезна захар и други подсладители; и естествено срещащи се в сиропи, мед, плодов сок, зеленчуков сок, пюрета, пасти и подобни продукти, в които клетъчната структура на храната е разбита.

Те не включват захари, естествено срещащи се в млечните продукти или целите плодове и зеленчуци, посочва CNN.

Pixabay

Връзката между консумацията на въглехидрати и сърдечно-съдовите заболявания пък може да зависи от качеството, а не от количеството, според ново проучване, публикувано в списание BMC Medicine.

За да проверят тази теория, учените оценяват данните за диетата и здравето на повече от 110 000 души, участвали в проучване между 2006 и 2010 г.

След повече от девет години проследяване, изследователите откриват, че общият прием на въглехидрати не е свързан със сърдечно-съдови заболявания. Но когато анализират как резултатите се различават, в зависимост от видовете и източниците на изядени въглехидрати, те откриват, че по-високият прием на свободна захар е свързан с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и по-голяма обиколка на талията.

Колкото повече свободни захари сe консумират, толкова по-голям е рискът от сърдечно-съдови заболявания. По-високият прием на свободни захари е свързан и с по-високи нива на триглицериди, които също могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Добавени захари срещу захар в цели храни

Връзката между по-високия прием на добавени захари и риска от сърдечно-съдови заболявания се крие в разликите в начина, по който тялото метаболизира свободната захар спрямо захарта в цели храни.

„Приемът на добавена захар може да стимулира възпаленията и да доведе до натиск върху сърцето и кръвоносните съдове, което пък се изразява в повишено кръвно налягане“, според професора по медицински науки Брук Агарвал.

„Добавените захари често се срещат в преработени храни, които имат малка хранителна стойност и могат да доведат до преяждане и прием на излишни калории, което води до наднормено тегло/затлъстяване - рисков фактор за сърдечни заболявания“, казва Агарвал.

Въз основа на своите констатации авторите предлагат замяна на свободните захари с естествено срещащите се в цели плодове и зеленчуци, за да се намали рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Въглехидратите от целите храни отнемат повече време, за да се разградят до прости захари, а част от тях – фибрите – изобщо не могат да бъдат разградени. Това означава, че пълнозърнестите храни не водят до същите пикове в кръвната захар, които изпитваме, когато ядем прости захари.

В допълнение, фибрите в пълнозърнестите въглехидрати действат като „вътрешна четка за почистване“, когато преминават през храносмилателната система. Ето защо имаме нужда от определено количество от тези „добри въглехидрати“ в нашата диета, за да бъдем здрави.

Общият прием на фибри трябва да бъде поне 25 грама дневно, според препоръките на експертите.

Как да намалим приема на добавена захар?

Осъзнаването е първата стъпка към намаляване на приема на свободни захари, така че четете етикетите, когато пазарувате, съветва професорът по обществено здраве д-р Леана Уен.

„Много пъти хората мислят да намалят калориите или да не консумират мазни храни, но може да не са наясно с опасностите от свободните захари“, казва Уен.

Когато купуваме пакетирани храни – дори тези, които не смятаме за сладки, като хляб, зърнени закуски, ароматизирани кисели млека или подправки – те обикновено имат много добавена захар.

Намалете сладките напитки и вместо това заложете на вода, подсладена с плодови резени, съветват експертите. Яжте пресни или замразени плодове за десерт вместо торти, бисквити или сладолед. Храните с по-високо съдържание на фибри също могат да ви помогнат да сте сити по-дълго.

Готвенето у дома е един от най-добрите начини да намалите захарта в диетата си, допълват специалистите.

Те препоръчват добавените захари да съставляват по-малко от 6% от калориите на ден, което се равнява на около 6 чаени лъжички захар за жените и 9 чаени лъжички за мъжете.

И накрая - усилията да промените диетата си не трябва да се случват само в кухнята или в магазина за хранителни стоки. Осигурете си поне седем до осем часа качествен сън на нощ, тъй като сме склонни да избираме храни с по-високо съдържание на захар, когато сме уморени.